E-kirja lahjaksi – miksi ei?

E-kirjat ovat mullistaneet nykyistä käsitystä lukemisesta ja kirjoista ylipäätään. Sekä e-kirjoissa että perinteisissä kirjoissa on molemmissa omat hyvät puolensa, jotka jossain määrin jakavat lukijoiden mielipiteitä. E-kirja on kuitenkin erinomainen lahjaidea siinä missä painettu kirjakin.

kobo lukulaite, kuva spencer
Kuva: spencer.

Vaihtelu virkistää

Vaikka e-kirjojen myynti ei ole ollut niin hurjaa kuin sen oletettiin olevan, ovat ne silti keränneet oman lukijakuntansa. Molemmilla kirjatyypeillä, niin e-kirjoilla kuin perinteisilläkin kirjoilla, on kuitenkin kannattajansa ja molemmista löytyy sekä hyviä että huonoja puolia. Perinteinen kirja on jotain sellaista, mitä ihmiset ovat tottuneet antamaan toisilleen lahjaksi, mutta on syytä myös huomioida e-kirjojen hyvät puolet – niitä nimittäin on useita.

E-kirjoja voi ostaa lahjaksi verkkokirjakaupoista, kuten Elisa Kirja (katso Lahjakortit-valikkoa) ja Storytel (Lahjakortti).

Ominaisuudet

E-kirjat ovat käteviä siitä, että voit lukiessasi esimerkiksi säätää tekstin kokoa, korostaa tiettyjä osia tekstistä myöhempää käyttöä varten ja säätää näytön kirkkautta jos luet hämärässä tai jopa pilkkopimeässä. Koska e-kirjat ovat tallessa lukulaitteessa ja kirjakaupan tilillä, pystyy kirjojen ystävä kuljettamaan käytännössä satoja kirjoja mukana.

Perinteisissä kirjoissa on toki oma fyysinen puolensa, jota e-kirjat eivät pysty tarjoamaan. Pystyt korvamerkitsemään sivuja, ja kirjoittamaan vaikka muistiinpanoja suoraan kirjan sivuille, jos niin haluat.

Sähköisissä kirjoissa on myös yksi erittäin hyödyllinen ominaisuus. Niitä on nimittäin mahdollisuus kuunnella äänikirjoina, mikä taas mahdollistaa muiden aktiviteettien tekemisen samaan aikaan. Voit laittaa napit korville, äänen päälle ja tehdä mitä ikinä mieleesi tupsahtaa – siivota, lenkkeillä, ommella, neuloa, kokata ja niin edelleen. Perinteistä kirjaa lukiessa ei taas paljoa pysty muuta tekemään, sillä silloin joutuu keskittymään lukemiseen ja kirjastakin pitää oikeastaan pitää kiinni, jolloin kädet ovat varattuna eivätkä vapaina johonkin muuhun.

Tavoitettavuus

Tavoitettavuus on yksi suurimmista eroista e-kirjojen ja painettujen kirjojen välillä. Kuten mikä tahansa muukin digitaalinen palvelu, kuten HBO, joka tarjoaa satoja elokuvia ja sarjoja katsottavaksi, tai Amazon, josta pystyy ostamaan lähestulkoon mitä tahansa, tai Maria Casino, joka tarjoaa monia klassikkopelejä kuten blackjackia, rulettia ja kolikkopelejä, tai vaikkapa Spotify, josta löytyy miljoonia musiikkikappaleita kuunneltavaksi, niin kaikki nämä pystyvät tarjoamaan käyttäjilleen paljon valinnanvaraa ja joustavuutta – samalla tavoin kuten e-kirjatkin pystyvät. Sen sijaan, että kantaisi mukana vain yhtä kirjaa, voi onnekas lahjan saaja kuljettaa jopa tuhansia kirjoja samanaikaisesti mukanaan. Tällöin et voi myöskään tehdä väärää valintaa kirjan valinnan suhteen, sillä lukija voi itse valita mieluisimmat vaihtoehdot.

kobo lukulaite naisen kädessä ulkona, kuva perfecto capucine
Kuva: Perfecto Capucine.

Kustannukset

Hintakamppailussa e-kirjat ovat myöskin usein halvempia kuin painetut kirjat. Esimerkiksi 10 euron kuukausitilauksella saa kerralla satoja kirjoja luettavaksi, kun taas perinteisen kirjan keskimääräinen hinta pyörii jossain 14 euron molemmilla puolilla. Ostamalla vaikkapa kolmen kuukauden äänikirjatilauksen lahjan saaja ehtii kuunnella ja lukea melkoisen monta kirjaa. Esimerkiksi Nextstory-äänikirjapalvelulla on monen hintaisia ja kestoisia vaihtoehtoja ystäville, perheelle ja muille läheisille lahjoitettavaksi.

Tunnelma

Yli puolet lukijoista sanoo, että perinteiset painetut kirjat tarjoavat jonkin sellaisen autenttisen tunnelman, jota e-kirjat eivät heille tuota. Kirjat ovat jollakin tavalla pala menneisyyttä, ja jotain sellaista, jonka ei tarvitse muuttua. Se tuntuu turvalliselta ja tutulta. Kirjan sivujen selailu ja sen kanssa peiton alle käpertyminen on mukavaa. Toisaalta se sattuu olemaan se tapa lukea, johon olemme aikoinaan tottuneet.

E-kirjojen lukeminen voi yhtä lailla olla tunnelmallista – kuvittele käpertyväsi sohvalle esimerkiksi tablettisi kanssa, vilttiin käpertyneenä, kynttilöiden, teen ja herkkujen ympäröimänä. Kuulostaa tunnelmalliselta ainakin minun korviini.

Loppujen lopuksi siis e-kirjoilla sekä perinteisillä printatuilla kirjoilla on molemmilla omat hyvät puolensa. Perinteinen kirja saattaa sopia paremmin mökkireissulle jos tarjolla ei ole sähköä, jotta voisi ladata oman lukulaitteensa. Toisaalta taas jos haluaa mukaan useita kirjoja, on parempi napata mukaan jokin elektroninen lukulaite ja e-kirjat.

Perinteiset kirjat ovat todellakin perinteinen lahja, joten mukavaa vaihtelua voi olla e-kirjan antaminen lahjaksi. Vaihtelu varmasti virkistää myös lahjan saajaa sekä antajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *