Puhelimen kamera on monelle ainoa kamera, mutta varsin monikäyttöinen sellainen. Kameralla kuvataan lomamatkat, instagram-selfiet, häät, skannataan dokumentteja, talletetaan tutkimusmuistiinpanoja ja opiskelussa tarvittavaa aineistoa. Ne kuvaajat, joille kuvan tekninen laatu on tärkeää saavat nyt tarkkaa tietoa puhelinten kameroista ranskalaisen mittauslaitteita ja testiohjelmistoja valmistavan Dxomark-yhtiön tekemistä testeistä.
Kun Nokian puhelimet olivat maailman eniten myytyjä matkapuhelimia 2000-luvun alussa menestyksen keston epäilijät varoittivat kiinalaisten tulevan ja vievän halpatuotteilla markkinat. Näin ei käynyt. Nokia hävitti johtoasemansa ihan itse, jonka jälkeen amerikkalainen Apple ja korealainen Samsung kirivät johtoon. Kiinalaiset puhelinvalmistajat ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet hyvin myös kaikkein edistyneimpien puhelinten kilpailussa, ja tämä näkyy myös puhelinten kameratesteissä.
Dxomarkin testitulosten mukaan kiinalaiset valmistajat ovat nyt kiistatta alan huippua. Aiempina vuosina kameratestejä usein voittaneet Samsung ja Apple ovat jääneet Huawein ja Xiaomin taakse. Muitakin kiinalaisia valmistajia on parhaiden kamerapuhelinten listalla ennen Samsungia. Tässä 20 parasta puhelimen takapanelissa olevaa kameraa (vuosilta 2020 ja 2021, numero tuotteen nimen jälkeen on Dxomarkin testitulos):
- Huawei P50 Pro – 144
- Xiaomi Mi 11 Ultra – 143
- Huawei Mate 40 Pro+ – 139
- Apple iPhone 13 Pro Max – 137
- Apple iPhone 13 Pro – 137
- Huawei Mate 40 Pro – 136
- Google Pixel 6 Pro – 135
- Asus Smartphone for Snapdragon Insiders – 133
- Xiaomi Mi 10 Ultra – 133
- Huawei P40 Pro – 132
- Oppo Find X3 Pro – 131
- Vivo X50 Pro+ – 131
- Apple iPhone 13 – 130
- Apple iPhone 13 Mini – 130
- Apple iPhone 12 Pro Max – 130
- Apple iPhone 12 Pro – 128
- Vivo X60 Pro+ – 128
- Xiaomi Mi 10 Pro – 128
- Oppo Find X2 Pro – 126
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G – 126
Joku voisi myös sanoa, että kaikki nämä puhelimet ovat kiinalaisia, sillä valtaosa puhelimista tehdään kiinalaisissa tehtaissa kiinalaisista, korealaisista ja japanilaisista komponenteista. Suuria eroja valmistajien välillä tuleekin ohjelmistoissa. Vaikka muut valmistajat paitsi Apple ja Huawei käyttävätkin samaa Android-käyttöjärjestelmäohjelmistoa, eroja on silti. Valmistajat lisäävät omia sovelluksiaan puhelimiin ja korvaavat Android-sovelluksia omilla ohjelmillaan.
Yhtenä seurauksena tästä on valokuvien laatu. Vaikka kahdessa kilpailevassa puhelimessa olisi samat kamerakomponentit, saattaa toinen viedä voiton kirkkaasti kuvien laadussa. Tämä valmistaja on investoinut kuvausalgoritmeihin, jotka osaavat tuottaa parempia valokuvia.
Myös selfie-kamerat puhelimen etupuolella on testattu. Andalys.fi-artikkeli listaa parhaat selfie-kamerat.
Dxomark testaa kamerat monissa ympäristöissä. Tärkeimmät näistä ovat valo (auringonvalo, hämärä, vastavalo, myötävalo, ja näiden yhdistelmät), kuvan syvyys (miten kamera osaa tallettaa kuvan edessä ja kaukana olevia objekteja, tai tallettaa ainoastaan edessä olevan hahmon jos kuvaaja haluaa nin sanotun bokeh-efektin), yksityiskohtien tarkkuus ja paljon muuta. Tällä sivulla on hyvä testien esittely ja kameroiden testikuvia rinnakkain vertailtavissa. Erot ovat melkoisen suuria parhaiden ja heikompien kameroiden välillä.