Parhaat puhelinkamerat löytyvät tällä hetkellä kiinalaisista puhelimista

puhelin, kameran linssit. kuva zach ramelan.
Kuva Zach Ramelan.

Puhelimen kamera on monelle ainoa kamera, mutta varsin monikäyttöinen sellainen. Kameralla kuvataan lomamatkat, instagram-selfiet, häät, skannataan dokumentteja, talletetaan tutkimusmuistiinpanoja ja opiskelussa tarvittavaa aineistoa. Ne kuvaajat, joille kuvan tekninen laatu on tärkeää saavat nyt tarkkaa tietoa puhelinten kameroista ranskalaisen mittauslaitteita ja testiohjelmistoja valmistavan Dxomark-yhtiön tekemistä testeistä.

Kun Nokian puhelimet olivat maailman eniten myytyjä matkapuhelimia 2000-luvun alussa menestyksen keston epäilijät varoittivat kiinalaisten tulevan ja vievän halpatuotteilla markkinat. Näin ei käynyt. Nokia hävitti johtoasemansa ihan itse, jonka jälkeen amerikkalainen Apple ja korealainen Samsung kirivät johtoon. Kiinalaiset puhelinvalmistajat ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet hyvin myös kaikkein edistyneimpien puhelinten kilpailussa, ja tämä näkyy myös puhelinten kameratesteissä.

Dxomarkin testitulosten mukaan kiinalaiset valmistajat ovat nyt kiistatta alan huippua. Aiempina vuosina kameratestejä usein voittaneet Samsung ja Apple ovat jääneet Huawein ja Xiaomin taakse. Muitakin kiinalaisia valmistajia on parhaiden kamerapuhelinten listalla ennen Samsungia. Tässä 20 parasta puhelimen takapanelissa olevaa kameraa (vuosilta 2020 ja 2021, numero tuotteen nimen jälkeen on Dxomarkin testitulos):

Huawei P50 Pro
 1. Huawei P50 Pro – 144
 2. Xiaomi Mi 11 Ultra – 143
 3. Huawei Mate 40 Pro+ – 139
 4. Apple iPhone 13 Pro Max – 137
 5. Apple iPhone 13 Pro – 137
 6. Huawei Mate 40 Pro – 136
 7. Google Pixel 6 Pro – 135
 8. Asus Smartphone for Snapdragon Insiders – 133
 9. Xiaomi Mi 10 Ultra – 133
 10. Huawei P40 Pro – 132
 11. Oppo Find X3 Pro – 131
 12. Vivo X50 Pro+ – 131
 13. Apple iPhone 13 – 130
 14. Apple iPhone 13 Mini – 130
 15. Apple iPhone 12 Pro Max – 130
 16. Apple iPhone 12 Pro – 128
 17. Vivo X60 Pro+ – 128
 18. Xiaomi Mi 10 Pro – 128
 19. Oppo Find X2 Pro – 126
 20. Samsung Galaxy S20 Ultra 5G – 126

Joku voisi myös sanoa, että kaikki nämä puhelimet ovat kiinalaisia, sillä valtaosa puhelimista tehdään kiinalaisissa tehtaissa kiinalaisista, korealaisista ja japanilaisista komponenteista. Suuria eroja valmistajien välillä tuleekin ohjelmistoissa. Vaikka muut valmistajat paitsi Apple ja Huawei käyttävätkin samaa Android-käyttöjärjestelmäohjelmistoa, eroja on silti. Valmistajat lisäävät omia sovelluksiaan puhelimiin ja korvaavat Android-sovelluksia omilla ohjelmillaan.

xiaomi 11 ultra
Xiaomi X11 Ultra.

Yhtenä seurauksena tästä on valokuvien laatu. Vaikka kahdessa kilpailevassa puhelimessa olisi samat kamerakomponentit, saattaa toinen viedä voiton kirkkaasti kuvien laadussa. Tämä valmistaja on investoinut kuvausalgoritmeihin, jotka osaavat tuottaa parempia valokuvia.

Myös selfie-kamerat puhelimen etupuolella on testattu. Andalys.fi-artikkeli listaa parhaat selfie-kamerat.

Dxomark testaa kamerat monissa ympäristöissä. Tärkeimmät näistä ovat valo (auringonvalo, hämärä, vastavalo, myötävalo, ja näiden yhdistelmät), kuvan syvyys (miten kamera osaa tallettaa kuvan edessä ja kaukana olevia objekteja, tai tallettaa ainoastaan edessä olevan hahmon jos kuvaaja haluaa nin sanotun bokeh-efektin), yksityiskohtien tarkkuus ja paljon muuta. Tällä sivulla on hyvä testien esittely ja kameroiden testikuvia rinnakkain vertailtavissa. Erot ovat melkoisen suuria parhaiden ja heikompien kameroiden välillä.

huawei P40
Huawei P40 Pro.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *