Kielellistä luovuutta salasanoissa? Muista maista poiketen suomalaiset suosivat kirosanoja

kirjautumisikkuna verkkopalveluun

Kybertietoturvan asiantuntijat taatusti huokasivat syvään nähdessään tilastotiedot vuoden 2021 suosituimmista salasanoista. Kärkipaikkaa pitää edelleen klassikko, numerosarja 123456. neljänneksi suosituin on qwerty ja viides mikä muukaan kuin password. Tilasto listaa salasanojen hittilistan maailmanlaajuisesti. Mielenkiintoiseksi salasanojen valinnan kuitenkin tekee kulttuurierot: maiden välillä on suuria eroja.

Nordpass on verkkopalvelu, jonne voi tallettaa kaikki omassa internet-käytössä tarvittavat salasanat. Palvelu on koonnut salasanatilaston hakkereiden murtamista verkkotunnusten tietokannoista, joita on internetissä vapaasti saatavilla. 10 suosituinta salasanaa tämän tilaston mukaan olivat vuonna 2021:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. 12345
 4. qwerty
 5. password
 6. 12345678
 7. 111111
 8. 123123
 9. 1234567890
 10. 1234567

Osa tietokannoista ilmeisesti sisältää myös varsin vanhaa dataa sillä viiden ja kuuden merkin mittaiset salasanat olivat hyväksyttyjä useita vuosia sitten. Viime vuosina verkkopalvelut ovat pakottaneet käyttäjiä valitsemaan pidempiä salasanoja, joissa on sekä kirjaimia että numeroita.

Mitä suositut salasanat kertovat suomalaisista ja toisaalta muiden maiden kulttuureista? Eivät ehkä mitään, mutta mielenkiintoisia erot ovat. Katsotaan muutama poiminta tilastosta.

 • En ole varmaan ainoa suomalainen, joka ajoittain pohtii mikä salaisuus meidät tekee maailman onnellisimmaksi maaksi. Voiko onnellisuutta edistää rikas kiroiluperinne, jolla katajainen kansa purkaa mieleen kertyneitä solmuja? Hyvin poikkeuksellista muihin maihin verrattuna on se, että suomalaisen suosikkisalasanoissa on runsaasti kirosanoja. Niitä on peräti kolme suomalaisten 10 suosituimman salasanan joukossa. Kirosanojen määrä vain lisääntyy (ja härskiintyy) kun luetteloa selaa eteenpäin.
 • Chileläiset puolestaan pitävät niin paljon maansa nimestä, että se on neljänneksi suosituin salasana. 10 suosituimman jälkeen valtaosa salasanoista on naisten ja miesten nimiä.
 • Myös romanialaiset pitävät nimistään niin paljon, että 10 suosituinta ovat lähes kaikki tavallisia nimiä.
 • Irlantilaiset eivät näytä arvostavan oman maansa jalkapalloa, vaan naapurimaa Britannian urheilua. Liverpool on kaksi kertaa irlantilaisten 10 suosituimman salasanan listalla, mutta yhtään irlantilaista joukkuetta ei ole mukana.
 • Liverpool nousi kahteen kertaan myös Englannin 10 suosituimman salasanan listalle, ja Arsenal yhden kerran.
 • Ranskalaiset pitävät maan eteläosassa sijaitsevasta Marseillen kaupungista niin paljon, että se on kymmenenneksi suosituin salasana. Yhdeksänneksi suosituin on kuitenkin varsin mielenkiintoinen tapaus. loulou on sekä tuotebrändi että maailmanmestaripyöräilijä Julian Alaphilippen kutsumanimi. Miljoonat ranskalaiset kerääntyvät joka heinäkuu maanteiden reunoille kannustamaan Ranskan ympäriajon kilpailijoita, vai ovatko miljoonat ranskalaiset vannoutuneita loulou-tuotteden faneja?

Jos maakohtaisista eroista jotain yhteisiä nimittäjiä etsii, niin ainakin täydellinen luovuuden puute niissä on nähtävissä. Ehkä suomalaiset uskaltavat hieman enemmän kuin muissa maissa ajatella täysin ilmeisten 123456 ja qwerty -salasanojen ulkopuolelle.

Ennen kuin kukaan ottaa tätä kehotuksena käyttää samoja suomalaisia salasanoja kuin tilastossa listatut sanat muistutan siitä, että sanakirjasanoja ei pitäisi käyttää salasanoina. Tietokoneisiin murtautuvat rikolliset tapaavat ensin kokeilla sanakirjan sanoja, koska niitä ihmiset mielellään käyttävät ja sanatietokannat ovat helposti murtautumisohjelmien saatavilla.

Nyt onkin sopiva hetki testata miten vahvoja salasanoja käytät. Security.org -palvelu testaa miten nopeasti ohjelma pystyy arvaamaan salasanasi ja murtautumaan tilillesi.

security.org salasanojen tarkistuspalvelu
Salasanan vahvuustarkistus security.org-palvelussa.

Suomalaisten 10 suosituinta salasanaa vuonna 2021 olivat:

 1. 123456
 2. 12345
 3. salasana
 4. qwerty
 5. perkele
 6. 123456789
 7. salasana1
 8. paska123
 9. 12345678
 10. kakka123

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *