Kirjailija (ja kuka tahansa luovan alan tekijä), tiedätkö mikä sinun ISNI on?

sigil epub-taittoohjelman metatietojen editori
E-kirjan metatietoja.

Kirjailijoille lyhenne ISBN on tuttu, sillä se on yksilöivä tunnus jokaiselle julkaistulle painetulle ja sähköiselle kirjalle. Luonnollisesti julkaisijan on täytynyt tunnusta pyytää, mutta Suomessa niin pääsääntöisesti tehdään. Entä mikä on ISNI? Se puolestaan on kirjailijan tai minkä tahansa uuden teoksen luoneen ihmisen yksilöivä tunnus. Tunnus yksilöi myös organisaatioita.

ISNI on lyhenne sanoista International Standard Name Identifier (kansainvälinen standardi nimen yksilöintiin). ISNI on laaja kansainvälinen hanke, joka täydentää ja yksilöi luovien alojen tuotteiden olemassa olevaa metadataa.

Otetaan esimerkiksi kirja. Se on tuote, jolla on vähintään nimi, tekijät, julkaisija ja ISBN-tunnus. Lisäksi tuotteeseen voi liittyä sisältöä kuvaavaa tietoa, kansikuva, avainsanoja, tuotekategorian määrityksiä ja kirjastoluokituksia. Kaikki nämä ovat metadataa, jonka avulla digitaalista tietoa voidaan käsitellä niin, että tiedetään mistä tiedonjyvästä missäkin on kyse. Esimerkiksi sähköisten kirjojen käsittely kirjastoissa ja kirjakaupossa voidaan pitkälle automatisoida kun metadata on kunnossa. Myös raportointi ja rojaltit löytävät tiensä perille. Nämä asiat ovat pääsääntöisesti jo kunnossa ilman ISNI-tunnustakin, mutta monet luovien alojen järjestöt ja kirjastot näkevät tunnuksen tarpeelliseksi varsinkin silloin kun tuotteet ja rojaltit liikkuvat rajojen yli.

ISNI yksilöi siis teoksen luoneet ihmiset ja sen tekemiseen osallistuneet organisaatiot, kuten kustantajat ja julkaisijat. Tunnus on 16 numeroa pitkä. Tiedot ovat tallessa julkisessa tietokannassa, josta voi käydä katsomassa ketä ja mitä sieltä löytyy.

Jollei omaa nimeä tietokannasta löydy, ei hätää. Suomessa ISNI-tunnusten kanssa tositoimissa ovat jo kotimaiset tekijänoikeusjärjestöt. Projekti on alkanut helmikuussa 2022, ja sen odotetaan kestävän vuoden 2023 loppuun asti. Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto aikovat hommata tunnukset noin 100 000:lle luovan alan tekijälle. Kansalliskirjasto tulee olemaan kansallinen tunnusten rekisteröintitoimisto.

Suomen ISNI-projektiryhmä on koonnut tietopaketin tunnuksista ja niiden käytöstä.

Maailmanlaajuinen ISNI-tunnusten hallinnointi on Britanniaan rekisteröidyn yhtiön vastuulla. Sen perustivat valtaosin eurooppalaiset kirjastojärjestöt, tekijänoikeusjärjestöt, ja tekijöitä edustavat muut yhdistykset. EU:n määrittelemät yksityisyydensuojaan ja tietojen keruuseen liittyvät GDPR-säädökset on todennäköisesti suunnittelussa otettu huomioon.

En tiedä halusiko Andy McCoy tai Ilkka Remes maailmanlaajuiseen julkiseen tietokantaan taiteilijanimensä lisäksi myös oikean nimensä, mutta sieltä ne nyt löytyvät. Kuten löytyy myös heidän tuotantonsa.

Kopiosto uutisoi aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *