Älytöntä vai ei? Tekoäly kirjoittaa jo varsin sujuvaa suomea

robotti istuu penkillä ja lukee
Kuva Andrea de Santis.

Olemme seuranneet suurella mielenkiinnolla miten tekoälyyn perustuvat sovellukset kehittyvät erityisesti kirjoittamisen suhteen. Koska tekoälyteknologiaa kehittäville yrityksille isot rahahanat ovat ensin avautuneet suurilla kielialueilla, kuten Yhdysvalloissa, tekstin tuottamiseen tarkoitetut sovellukset osaavat ensisijaisesti englantia. Nyt on kuitenkin otettu iso askel tekoälyn kehityksessä muiden kielten, myös suomen, suhteen.

Tekoäly on hieman mahtipontinen termi, jolla tarkoitetaan ihmisten päättelykykyä ja ongelmien ratkaisutaitoja matkivaa tietokoneohjelmaa. Ihmiset ohjelmoivat nämä sovellukset, joiden tausta-apuna usein käytetään sovellusaiheeseen liittyviä tietokantoja. Kirjoittamiseen tarkoitettu tekoälysovellus voi hyödyntää esimerkiksi fraaseja sisältäviä tietokantoja, sanakirjoja, kaunokirjoja, sanojen taivutuksia ja kielioppia sisältäviä tietokantoja.

Mikäli tunnet epäluuloa ohjelmoijien kykyyn luoda uutta, alkuperäistä tekstiä suoltavaa konetta, niin et ole ainoa epäluuloinen. Nyt on kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että voit itse kokeilla verkossa miten luontevaa suomea tekoälysovellus kirjoittaa.

  • Mene sivustolle https://rytr.me
  • Klikkaa Start Ryting. Joudut luomaan tilin. Tärkeää: verkkopalvelu on Yhdysvalloissa, ja sen ehdoissa kerrotaan yrityksen käyttävän sinusta kerättyä tietoa mainontaan yhteistyössä muoden yritysten kanssa – tiedonkeruuta ei voi estää muuten kuin näkemällä itse hieman vaivaa.
  • Valitse vasemman sarakkeen yläosasta kieleksi (Language) suomi, myös ruotsi löytyy vaihtoehdoista.
  • Valitse minkälaista asiatekstiä haluat tekoälyn tuottavan. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi blogi, tuotekuvaus, sähköpostiviesti.
  • Jos valitsit esimerkiksi tuotekuvauksen, kirjoita muutama lause tuotteesta About-kenttään. Sen jälkeen voit painaa nappia ja katsoa kun tekoäly loihtii sinulle tekstiä.
suomenkielistä tekstin tuotantoa rytr tekoalysovelluksessa
Generated variants -otsikon alla on tekoälyn kirjoittamaa tekstiä.

Rytr osaa oikeastaan hämmästyttävän hyvin suomea. Missä ja miten Yhdysvalloissa toimivan yrityksen ohjelmisto on oppinut suomea on itselleni arvoitus, mutta sen moottorina on GPT-3 niminen päättelykone, joka puolestaan on kalifornialaisen OpenAI-yhtiön tuote.

Rytr onnistuu kielen kanssa melkoisen hyvin, koska sille annettu tehtävä rajataan ja sille annetaan lähtökohdaksi lauseita mistä se voi päätellä itse asian. Faktoista tämä tekoälysovellus ei välitä lainkaan, vaan jättää ne kokonaan ihmisen vastuulle.

Freelance-kirjoittaja Carla Paton testasi kaksi kirjoittajille suunnattua tekoälypalvelua: Rytr ja Jasper. Hän uskoo näiden tekoälysovellusten jo muuttaneen hänen työskentelyään. Hän pyytää ensin palvelua tuottamaan luonnoksen, jota hän sitten muokkaa mieleisekseen ja laittaa faktat kohdalleen. Kaunokirjallista teosta hän ei vielä tekoälyn avulla kuitenkaan ryhtyisi työstämään.

Tekstinkäsittelyohjelmasta tuli aikoinaan korvaamaton työkalu kirjoittajille. Automaattisesta sanojen oikeinkirjoituksen tarkistuksesta tuli tärkeä apuväline myös. Sähköpostista tuli välttämätön väline kirjoittajille ja kustantajille kommunikointiin ja teosten siirtelyyn työhön osallistuvien kesken. Nyt tekoäly on kenties ottamassa roolia kirjoittajien uutena työkaluna ja teknologiayritysten liiketoimintana: Yhdysvalloissa toimivat tekoälyyn perustuvat kirjoittajille suunnatut verkkopalvelut ovat maksullisia.

rytr
About product -kentässä on ihmiskirjoittajan antama lähtökohta, ja oikealla tekoälyn tuottama teksti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *