Värinäytöt yleistyvät lukulaitteissa: tässä saatavilla olevat tuotteet

topjoy kirjoitustablet

E-kirjojen lukulaitteita on jo vuosia ollut saatavilla myös värinäytöillä, joita ei ole tehty valaisevalla LCD tai LED -tekniikalla, vaan harmaasävynäytöistä tutun E ink -teknologian värillisellä versiolla. Värien kanssa tosin on ollut vähän niin ja näin, mutta kehitystä tapahtuu tässäkin (hitaasti). Viimeisen vuoden aikana markkinoille on ilmestynyt sen verran uusia tuotteita, että on syytä tehdä tilannekatsaus mitä on saatavilla.

Kotimaisista kaupoista värinäytöllisiä lukulaitteita voi löytyä lähinnä Pocketbook-merkkisiä. Esimerkiksi Amazon.com-kaupassa tuotteita on enemmän, kuten myös valmistajien sivuilla ja Kickstarter-rahoituspalvelun sivuilla. Näistä kaupoista tuotteet toimitetaan yleensä joka puolelle maailmaa.

Yksikään laajalti tunnettu lukulaitevalmistaja, jonka tuotteita on saatavilla usealla markkinalla ei värinäytöllisiä lukulaitteita vielä ole ryhtynyt markkinoimaan. Valmistajat ovat kiinalaisia yrityksiä, joiden tuotevalikoima voi vaihtua nopeastikin. Näistä kuitenkin Onyx on ollut pitkään lukulaitteiden markkinoilla ja saanut tunnustusta tuotteistaan.

Tässä tällä hetkellä saatavilla olevia värinäytöllä varustettuja tuotteita.

onyv boox nova air c

Onyx Boox Nova Air C

 • 7.8 tuuman E ink Kaleido Plus näyttö
 • 4096 värisävyä
 • Kynällä voi kirjoittaa ja piirtää suoraan ruudulle
 • Android 11 käyttöjärjestelmä
 • 420 dollaria valmistajan verkkokaupassa. Onyxin tuotteet ovat myynnissä myös Amazon.com-kaupassa.
onyx boox nova 3 color

Onyx Boox Nova 3 Color

 • 7.8 tuuman E ink Kaleido Plus värinäyttö.
 • 4096 värisävyä.
 • Kynällä voi kirjoittaa ja piirtää.
 • Android 10 käyttöjärjestelmä.
 • 479 dollaria valmistajan verkkokaupassa.
pocketbook color lukulaite värinäyttö

Pocketbook Color

 • 6 tuuman kokoinen E ink Kaleido värinäyttö.
 • 4096 värisävyä.
 • Tarkoitettu vain lukemiseen, ei kynän käyttömahdollisuutta.
 • Saatavilla Suomessa hintaan noin 240 euroa.
pocketbook inkpad color

Pocketbook Inkpad Color

 • 7.8 tuuman E ink Kaleido Plus näyttö.
 • 4096 värisävyä.
 • Tarkoitettu vain lukemiseen, ei kynää.
 • Saatavilla Suomessa hintaan noin 350 euroa.
reinkstone r1 kirjoitustablet värinäyttö

Reinkstone R1

 • Tuotteella oli erittäin menestyksekäs joukkorahoituskampanja, mutta kiinalainen valmistaja ei ole vielä tähän mennessä onnistunut laitteita toimittamaan asiakkaille.
 • 10.1 tuuman värinäyttö.
 • Android 11 käyttöjärjestelmä.
 • 499 dollaria valmistajan verkkokaupassa.

Miten lukulaitteiden värinäyttö toimii?

Kuten tuotteiden listauksesta voi huomata, kaikki laitteet käyttävät E ink Kaleido tai Kaleido Plus värinäyttöä. Kyseessä on lukulaitteissa käytetyn harmaasävynäytön väriversio. Valmistajan tavoitteena on ollut säilyttää paperilta lukemisen vaikutelma, joten kirjaimia ja kuvia muodostavat pisteet eivät perustu eri värisiin valolähteisiin, vaan pieniin pisteisiin, joiden asentoa muuttamalla piste näkyy tai ei näy. Värit saadaan muodostamalla värillinen kuvapiste kolmesta vierekkäisestä pisteestä, joissa on perusvärit.

Seurauksena on näytön erotuskyvyn heikentyminen kun tällainen näyttö esittää värillistä sisältöä. Ilman värisisältöä olevaa e-kirjaa tai asiakirjaa lukiessa näyttö on mustavalkotilassa ja tarkalla erotuskyvyllä.

Teknologian hyvinä puolina ovat esimerkiksi moninkertainen laitteen akkujen kesto LCD-näyttöihin verrattuna, näyttöä ei tarvitse virkistää lainkaan kun se kerran on ruudulle piirtynyt, näyttö ei lähetä valoa silmiin, ja se on luettavissa myös auringon valossa. Näyttö kuitenkin päivittyy sen verran hitaasti, että liikkuvalle kuvalle, kuten peleille tai videoille se ei sovellu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *