Piraatit kirjailijoiden kiusana Amazonissa

amazon textbooks / oppikirjat

Verkkokauppa Amazonista löytyy miljoonien kirjojen lisäksi miljoonia tuotteita lähes kaikista tuotekategorioista mitä maan päällä keksitään. Valtavan valikoiman mahdollistaa järjestely, jossa Amazon päästää muita kauppiaita verkkokauppaansa myymään. Kummallisia, vaikka kieltämättä luovia tuotteita on siten kaupassa tarjolla runsaasti. Myös piraatteja livahtaa kauppiaiksi, joiden luovuus kirjojen kanssa menee kuitenkin rikollisuuden puolelle ja vaikuttaa kirjailijoiden tuloihin.

Kirjapiraatit ovat jo vuosia kopioineet julkaistuja kirjoja ja laittaneet niitä Amazonin sivuille myyntiin omina kirjoinaan. Kiinnijääneitä kopioita on sekä painettujen kirjojen että e-kirjojen joukossa. E-kirjojen kopiointi ja siirtäminen omiin nimiin ei vaadi mestarihakkerin taitoja sillä kopiosuojauksen avaamiseen löytyy työkaluja ja sen jälkeen uuden kansikuvan ja kirjailijanimen keksiminen on piraateille riittänyt. Kirja vaan myyntiin ja rahat omalle tilille. Tässä kuviossa tosin ihmetyttää miksi Amazonin plagiointitarkastus päästää tällaisia kirjoja läpi. Kaupalla nimittäin on automaattinen plagioinnin tarkastaja kun uuden kirjan lähettää kauppaan myytäväksi. Ehkä tarkastusta ei sitten tehdä kaikille uusille kirjoille.

Oppikirjoja vaivaa varsinkin USA:n Amazonissa vielä hankalampi kopiointiongelma: piraatit kopioivat ja painattavat kalliita oppikirjoja niin halvalle paperille, että lukemisesta ei oikein tule mitään. Eräs oppikirjan ostaja kertoo tilanneensa kirjan kolme kertaa ennen kuin sai kelvollisen kappaleen. On siis syytä katsoa keneltä oppikirjan ostaa.

Miksi Amazon ei korjaa näin selviä ongelmia on metaversumiakin visaisempi arvoitus, niin kuin oli vuosia kestänyt taistelu e-kirjojen palautuksista. Aiemmin Amazon nimittäin salli ostajan palauttaa e-kirjan kahden viikon kuluessa ostohetkestä. Rahat sai siis takaisin mistä tahansa kirjasta, jonka todennäköisesti oli hyvin ehtinyt kahdessa viikossa lukea. Tähän Amazonin keksimään käytäntöön ei voinut mitenkään vaikuttaa olipa huijatuksi itsensä tunteva sitten pieni kirjailija tai suuri kustantaja. Vasta äskettäin, 21.9.2022, Amazon kertoi muuttaneensa käytännön sellaiseksi, että kirjaa ei voi palauttaa enää sen jälkeen kun sitä on luettu yli 10%.

Uusin havainto Amazonista löytyneestä kirjapiratismista ovat muistikirjat. Siis kauniisiin kansiin laitetut muistiinpanoja varten tehdyt kirjaset tai vihkoset. Sisältöhän on enemmän tai vähemmän tyhjiä sivuja, mutta ne kannet. Piraatit pöllivät kansitaiteen julkaistuista kirjoista, vaihtavat niihin tarvittaessa nimiä ja painattavat uuden muistikirjatuotteen myyntiin. Ainakin Britannian Amazon on suhtautunut varsin nuivasti uusista piraateista raportoiviin kirjailijoihin. Mihinkään toimenpiteisiin ei vielä ole ryhdytty.

Mikäli oma kirja näyttää päätyneen piraattien käsittelyyn, Amazonille on syytä asiasta ilmoittaa – ja toivoa parasta. Tosin edellä mainitussa muistikirjatapauksessa alkuperäisen kirjan ja sen kansien oikeuksien omistaja sai Twitterissä niin paljon metakkaa aikaiseksi, että Amazon poisti kopioidun tuotteen myynnistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *