Hetkinen, onko Googlea parempi ja turvallisempi hakukone tosiaan olemassa?

statcounter hakukoneiden markkinaosuus
Statcounterin mukaan Googlen hakukonetta käyttää 92% eurooppalaisista.

Google on jo vuosia ollut niin Suomessa kuin muualla maailmassa ylivoimaisesti suosituin hakukone. Kohdalleen osuvat hakutulokset ja nopeus miellyttävät tiedonhakijoita. Haittapuolena on Googlen ahneus kerätä kaikki mahdollinen henkilökohtainen data käyttäjistään mainosprofiilien muodostamista varten. Tästä syystä Google usein tietää mihin seuraavaksi matkustat ja milloin esikoisen odotettu aika on. Mikäli tällainen jatkuva seuranta ei miellytä, tarjolla on erinomaisia vaihtoehtoja. Katsotaan mitkä ovat Googlea paremmat vaihtoehdot hakukoneeksi.

Muutaman viime vuoden aikana yksityisten tietojen suojasta ja tietoturvasta on tullut myyntivaltti uusille hakukoneille, jotka joutuvat kilpailemaan markkinaa käytännössä kokonaan dominoivaa Googlen hakukonetta vastaan.

Lähtötilanne on seuraava. Hakukoneiden markkinaosuuksista tilastoja koonnut Statcounter kertoo Toukokuussa 2022 92% eurooppalaisista internetin käyttäjistä luottaneen Googlen hakutuloksiin (kaavio yllä). Microsoft Bing oli 3.68%:n suosima ja Yandex 1.63%:n käyttämä hakukone.

Kaksi äskettäistä tutkimusta kuvaavat myös hyvin Googlen kanssa kilpailevien hakukoneiden tilannetta.

Vuoden 2020 helmikuussa Libretechtips teki usealla hakukoneella testejä tavoitteenaan laittaa ne paremmuusjärjestykseen sen mukaan miten hyvin ne löytävät halutun tiedon. Tulosten suomenkielinen yhteenveto on luettavissa tällä sivulla. Kaksi kirkkaasti parasta hakukonetta tämän testin mukaan olivat Searx ja Google.

Toinen testi – Foliovisionin tekemä – tarkasteli hakukoneiden toimintaa yksityisyydensuojan näkökulmasta loppuvuodesta 2021. Tavoitteena oli selvittää mitkä hakukoneet keräävät vähiten käyttäjiensä tietoja. Ei lainkaan tai minimaalisen vähän käyttäjien tietoja kerääviä hakukoneita olivat: Brave Search, Metager, Startpage, Swisscows, ja Mojeek. Tämä selvitys ei katsastanut Searx-hakukonetta lainkaan.

Paras hakukone, joka ei kauppaa käyttäjiensä tietoja mainostajille

searx hakukone

Searx
Kun katsotaan vain hakutulosten osuvuutta, Searx sai tästä erinomaisen arvosanan. Searx poikkeaa muista hakukoneista muutamalla tärkeällä tavalla: se kysyy muilta hakukoneilta mitä tuloksia niillä on tarjota, ohjelmisto on avointa lähdekoodia, ja sen voi asentaa omalle palvelimelle. Tiedoistaan tarkkaan huolta pitävät organisaatiot voivat siis tehdä hakunsa omalle palvelimelle asennetulla hakukoneella. Julkisia Searx-hakukoneita on internetissä runsaasti, myös Suomessa. Searx-hakukonella ei ole pääkonttoria, jonne se voisi tallettaa käyttäjiltä kerättyä henkilökohtaista dataa.

startpage hakukone

Startpage
Erittäin hyviä vaihtoehtoja ovat myös eurooppalaiset Startpage ja Swisscows. Varsinkin Googlen hakutuloksiin luottavan surffaajan on syytä kokeilla Startpagea, sillä se saa hakutuloksia Googlelta, on käytännössä lähes yhtä nopea, eikä kerää käyttäjien tietoja.

swisscows hakukone

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *