Nicholas Negroponte: painetulla kirjalla viisi vuotta elinaikaa

Jos uskot Nicholas Negropontea, ala heti arkistoida kirjahyllysi sisältöä. Negroponte nimittäin näkee perinteisellä painetulla kirjalla olevan enää viisi vuotta elinaikaa.

Nicholas Negroponte visioi jo vuonna 1995 – juuri Internetin läpimurron kynnyksellä – kirjassaan Digitaalinen todellisuus (Being Digital) median muutosta digitaaliseksi. Vaikka hän yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston professori, hän on myös tehnyt konkreettisia asioita visionsa toteutumiseksi. One Laptop Per Child (OLPC, sadan dollarin läppäri kehitysmaiden lapsille) on yksi hänen näkyvimpiä hankkeitaan.

CNN haastatteli Negropontea äskettäin ja sai konkreettisia vastauksia ihmisiä askarruttaviin kysymyksiin, kuten häviävätkö painetut kirjat e-kirjojen tieltä. Negroponte antoi perinteiselle kirjalle viisi vuotta elinaikaa.

CNN:n haastatteluvideo:

Nicholas Negroponte perustelee e-kirjan nopeaa voittokulkua samalla logiikalla millä kännykät levisivät ympäri maailman. Niissä maissa, joissa ei ollut hyvää kiinteää puhelinverkkoa, ihmisten oli helppo siirtyä suoraan matkapuhelimeen. Heidän ei tarvinnut pohtia miten vanhan puhelimen käy tai tarvitseeko todella matkapuhelinta. Kun puhelin tuli tarjolle ja se kulki taskussa mukana, päätös oli helppo.

Negroponten mielestä e-kirjat valtaavat nopeasti markkinat etenkin kehitysmaissa samasta syystä. Painettuja kirjoja ei ole kouluissa käytettävissä eikä ihmisillä varaa ostaa niitä. E-kirjoina tietoa on helppo levittää esimerkiksi Negroponten oman sadan dollarin läppärin muistissa. Jos yksi kylä saa 100 läppäriä ja niissä kaikissa on 100 e-kirjaa, niin kylään on kerralla saatu 10000 kirjaa.

Apple iPad on jo korvannut Negroponten mielestä sanomalehdet. Hän kertoo lukevansa Wall Street Journalin mielummin iPadin näytöltä kuin paperilta.

Negroponte ottaa myös kantaa paljon keskustelua aiheuttaneeseen asiaan kattavien verkkoyhteyksien mahdollistamasta jatkuvasta töissäolosta. Hänelle se ei ole ongelma vaan hän esittää kysymyksen: olisitko mielummin yhden viikon lomalla kokonaan ilman nettiyhteyksiä vai kahden viikon lomalla, jolloin käyttäisit vähän aikaa joka päivä tarkastaaksesi omat asiasi netissä?

Categories Yleinen