Huolehdi turvallisuudesta puhelimen akkua ladatessa

puhelin ja laturi

Artikkeli on sponsoroitu.

Akuilla toimivia puhelimia ja muita mobiililaitteita on ympärillämme jatkuvasti halusimme sitä tai emme. Harvoin tapahtuvia, mutta valitettavia akkuihin liittyviä mahdollisia riskejä ovat ylikuumeneminen, turpoaminen ja jopa räjähdykset, jotka voivat vahingoittaa puhelinta ja sen lähellä olevia.

Tässä artikkelissa puhutaan puhelimen akun turvallisuuden huomioinnista, akkuihin liittyvistä mahdollisista riskeistä, ja kuinka voit suojata itsesi ja puhelimesi.

Akun lataaminen turvallisesti

Turvalliset lataustavat on hyvä opetella akun ja itsesi turvaksi. Tässä vinkkejä:

 1. Käytä alkuperäistä laturia: puhelimen mukana tullut tai tunnetun valmistajan laturi on yleensä luotettava. Merkittömät laturit voivat olla vaarallisia tai yhteensopimattomia puhelimesi kanssa.
 2. Vältä lataamista kuumassa tai kosteassa ympäristössä: puhelimen lataaminen kuumissa tai kosteissa olosuhteissa voi ylikuumentaa akkua, vahingoittaa sen komponentteja ja lyhentää käyttöikää. Lataa mobiililaitteet viileässä ja kuivassa paikassa.
 3. Valvo latausprosessia: varmista, että laite ei ylikuumene tai lataudu poikkeuksellisen hitaasti. Irrota puhelin välittömästi laturista ja ota yhteyttä huoltoon, jos huomaat huolenaiheita.
 4. Vältä merkittömiä latureita tai kaapeleita: ne voivat ylikuumentua tai vahingoittaa akkuja.
 5. Älä lataa puhelinta yön yli: liika lataaminen saattaa lyhentää sen akun käyttöikää ja aiheuttaa vahinkoja. Irrota laite laturista ja laturi sähköpistokkeesta, kun se on latautunut täyteen.

Turvallisia käytäntöjä puhelimen akun käyttöön

Tässä vinkkejä turvallisiin puhelimen käyttötottumuksiin:

 1. Vältä pitkäaikaista altistusta suoralle auringonvalolle: puhelimesi voi ylikuumentua suorassa auringonvalossa ja vahingoittaa sen osia. Pidä puhelimesi viileänä, kuivana ja poissa suorasta auringonvalosta.
 2. Poista puhelin taskustasi nukkuessasi: sen pitäminen taskussa nukkuessa voi johtaa ylikuumenemiseen ja akun osien mahdolliseen vioittumiseen.
 3. Vältä äärimmäisiä lämpötiloja: korkeat lämpötilat voivat vaikuttaa puhelimen akkuun. Pidä puhelimesi viileässä ja poissa kuumista autoista.

Mitä tehdä akkuun liittyvässä hätätilanteessa

Tässä on joitain ohjeita akkuihin liittyvien hätätilanteiden hoitamiseen:

 1. Ota virrat pois ladattavasta laitteesta: ensimmäinen asia, joka on tehtävä akun ylikuumetessa, turvotessa tai saadessa vaurioita on kytkeä virrat pois laitteesta. Tämä voi auttaa estämään akun ja laitteen lisävaurioita ja vähentämään loukkaantumisvaaraa.
 2. Irrota puhelin laturista: jos akku ylikuumenee tai siinä näkyy vaurioita latauksen aikana, irrota se sähkölähteestä välittömästi.
 3. Hae ammattilaisen apua vaaratilanteissa: jos akku turpoaa tai siinä on kulumisen merkkejä, on tärkeää hakea ammattiapua mahdollisimman pian. Ota yhteyttä pätevään huoltoteknikkoon tilanteen arvioimiseksi ja ohjeiden saamiseksi.
 4. Akun vaihto: jos akku on tarkoitettu ilman työkaluja vaihdettavaksi (yleensä puhelimen takakansi on irrotettavissa ja kameroissa on avattava luukku), sen voi vaihtaa samanlaiseen malliin itse. Mikäli akku ei ole tarkoitettu kotikonstein vaihdettavaksi, vaan siihen tarvitaan työkaluja, se on vietävä huoltoon.
 5. Pidä puhelin etäällä syttyvistä materiaaleista: Jos puhelimen akku ylikuumenee tai siinä näkyy vaurioita, pidä se poissa syttyvistä materiaaleista, kuten paperista tai kankaasta, koska tämä voi lisätä tulipalon tai räjähdyksen todennäköisyyttä.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että puhelimen akusta huolehtiminen on tärkeää, jotta laite pysyy kunnossa ja turvallisena. Väärään käyttöön tai lataustottumuksiin liittyviä mahdollisia riskejä ovat ylikuumeneminen, turvotus, räjähdys ja akun kapasiteetin heikkeneminen, jotka voivat paitsi vahingoittaa puhelinta myös muodostaa vakavan riskin turvallisuudelle.

Turvallinen lataus ja käyttö voivat vähentää näitä vaaroja ja tarjota pitkäkestoisen, turvallisen puhelimen akun kunto. Käytä alkuperäistä laturia, vältä puhelimen lataamista ja käyttöä samanaikaisesti, tarkista latausprosessi, vältä suoraa auringonvaloa ja kovia lämpötiloja sekä hae ammattiapua akkukriisien varalta. Pitämällä puhelimesi akun turvallisena ja tehokkaana, voit nauttia sen mukavuudesta ja eduista samalla kun vähennät riskejä. Lataa ja käytä puhelintasi aina turvallisesti ja pyydä asiantuntija-apua tilanteissa. Hyvin pidetty puhelimen akku kestää vuosia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *