Voinko kopioida valokuvia internetistä ja julkaista niitä omissa kirjoituksissani?

unsplash, pascal bullan
Kuva: Pascal Bullan. Unsplash-kuvapankki.

Vaikka digitaalinen maailma on väärällään hyviä valokuvia, joille olisi monissa projekteissa käyttökohteita, hyvät tavat ja tekijänoikeuslait koskevat internetiä siinä missä perinteistäkin mediaa. Verkossa aineisto liikkuu kuitenkin nopeasti ja dataa on mahdollista varastoida monenlaisiin kaupallisiin ja ei-kaupallisiin tietokantoihin. Tämä onkin avannut uusia tapoja myös valokuvien kierrätykselle. Tässä ohjeita miten löydät sopivia kuvia omiin projekteihin – ja teet sen kuvaajien työtä kunnioittaen.

Valokuvia voi lähteä etsimään omista kuva-albumeista, internetin ilmaisista kuvapankeista, ja maksullisista kuvapalveluista.

Ilmaisia kuvapankkeja

flickr hakutoiminto creative commons kuvia

Seuraavassa muutama suosittu kuvapankki, joista voi ladata ilmaiseksi ja luvan kanssa valokuvia. Ilmaisten kuvien taustalla on valokuvaajien tarve saada omille töilleen ja kyvyilleen näkyvyyttä ja sitä kautta töitä, ja toisaalta palvelun omistaja usein haluaa myydä ohessa maksullisten kuvapalveluiden kuvia.

Tyypillisesti ilmaisten kuvapankkien kuvia saa julkaista esimerkiksi henkilökohtaisilla ja kaupallisilla verkkosivuilla, mutta kuvia ei saa myydä eteenpäin missään muodossa. Usein kuvaaja myös pyytää hänen nimen mainitsemista kuvan yhteydessä.

Unsplash
Unsplash on pitänyt kynnyksen varsin korkealla valokuville, joita palveluun kelpuutetaan, joten valikoima on laadukasta. Haut on tehtävä englanniksi tai jollain muulla suuren kielialueen kielellä.

Flickr
Flickr saattaa olla suurin kaikista internetin kuva-albumeista ja kuvapankeista. Palvelu kehuu tietokantojen syövereissä olevan kymmeniä miljardeja kuvia, joista keskustellaan kahdessa miljoonassa ryhmässä. Flickr on tarkoitettu niin satunnaiselle lomakuvaajalle kuin ammattilaisille, jonka vuoksi sen valikoima on erittäin laaja ja hiukan kirjava. Lähtökohtaisesti kuvat ovat vain katseltavaksi – ei muuhun käyttöön, mutta koska kuvaajat voivat itse hallita teostensa oikeuksia Flickerin tilillään, palvelu on aarreaitta myös ilmaisia kuvia etsiville. Tee näin:

  1. Käynnistä kuvahaku hakusanalla tai sanoilla.
  2. Avaa vasemmalle ylhäälle ilmestynyt valikko Any license.
  3. Valitse esimerkiksi Modification allowed. Se tarkoittaa Creative Commons -lisenssiä, jossa kuvaaja luovuttaa kuvan käyttö- ja muokkausoikeudet. Jos Creative Commons on tuttu, voi hakea laajemmalla All Creative Commons -haulla ja tarkistaa mahdolliset lisenssin rajoitukset.
  4. Saat valikoiman hakemiasi kuvia Creative Commons -lisenssillä, joita voi käyttää omissa projekteissa.

Openverse
Openverse-palvelua pyörittää Automattic, yritys WordPress-ohjelmiston takana. Openverse on oikeastaan käyttörajoituksista vapaan median hakukone, jolla löytää kuvia, audiota, ja suunnitteilla on laajentaa valikoimaa 3D-kuviin ja videoon.

Kuvapankkeja on monia muitakin, kuten Pexels ja FreeImages, joita voi myös kokeilla miten hakutulokset osuvat kohdalleen.

Maksullisia kuvapalveluita

Maksullisten kuvapalveluiden aineisto on ammattilaisten tuottamaa. Valikoimissa voi olla myös audiota, videota, vektori-, ja piirroskuvia. Kuvia voi joissakin palveluissa ostaa yksitellen, mutta yleinen malli on kuukausimaksu, jota vastaan saa määrätyn määrän kuvia.

Shutterstock ja Dreamstime ovat esimerkkejä hyvin toimivista laajan valikoiman kuvapalveluista.

Kuvat sosiaalisessa mediassa

Ahkera sosiaalisen median seuraaja voi löytää esimerkiksi Facebookista, Twitteristä tai Pinteresistä hyvän kuvan, joka sopisi loistavasti tekeillä olevalle omalle sivulle. Nämä kuvat eivät kuitenkaan ole vapaata riistaa. Ei mennä tekijänoikeuslain syövereihin eikä teoskynnyskeskusteluun lainkaan, vaan vedetään tässä kohtaa mutkat suoriksi:
vain kuvaajan kirjallisesti antamalla luvalla voit turvallisesti käyttää hänen ottaamansa kuvaa omiin tarkoituksiisi.
Kokonaisuudessaan asia ei suinkaan ole noin suoraviivainen, vaan tekijänoikeuksista voi lukea lisää esimerkiksi tästä.

Instagramissa ja monessa muussa sosiaalisen median palvelussa valokuvien jakamiseen on erityinen embed-toiminto, jolla tarkoitetaan kuvan liittämistä omaan blogiin tai muulle sivulle siten, että sitä ei tarvitse kopioida työn alla olevalle sivulle. Embed-toiminto (Upotus) sisältää ohjelmakoodin, joka automaattisesti noutaa kuvan esimerkiksi Instagramista kun oma sivu näytetään kävijälle.

Vaikka embed-toiminto olisi saatavilla, se ei tarkoita sitä, että kuvan oikeuksien omistaja olisi yksiselitteisesti antanut luvan sen julkaisuun muilla sivustoilla. Asia on osoittautunut monimutkaiseksi, ja lakifirmat Yhdysvalloissa käyvätkin useassa osavaltiossa oikeutta kuka saa tehdä mitä embed-kuvilla. Tällä hetkellä on viisainta välttää kuvien julkaisu embed-toiminnolla.

pixelfed embed koodi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *