Mistä löydät lukuvinkit ja kirjasuositukset? Tässä muutama lähde

blogit.fi listaa kirjablogeja
Blogit.fi

Silloin tällöin tulee omituinen tilanne kun miljardeista maailman kirjoista ei millään löydy sopivaa luettavaa. Onneksi internetin ihmeellisistä verkostoista löytyy tähänkin ongelmaan apua, sillä kirjastot, kaupalliset yritykset ja yksityiset kirjallisuuden ystävät julkaisevat verkossa lukusuosituksia jokaiseen makuun.

Jos mielenkiintoisen luettavan haku liittyy loman tai matkan valmisteluun, yksi tärkeä asia on syytä huomata. Koska moni lukija haluaa matkata ilman ylimääräistä paperikirjojen painoa, mutta matka tai lomailu voi viedä paikkaan minne mobiiliverkon signaali ei yllä on sekä e-kirjat että äänikirjat syytä ladata siihen laitteeseen missä ne aikoo lukea tai kuunnella. Kirjakaupat ja lukuaikapalvelut eivät yleensä automaattisesti kirjaa lataa mobiililaitteeseen, vaan se on muistettava tehdä itse.

Mikäli tilaat kuukausimaksullista kirja- ja äänikirjapalvelua, kuten Storytel tai Elisa Kirja, kirjaudu tilillesi ja pyydä suosituksia. Palvelulla on joka tapauksessa tiedossa jokaisen tilaajansa kirjallisuusmieltymykset, joten sen on helppo ehdottaa saman tyylistä luettavaa ja kuunneltavaa mikä tilaajaa näyttää miellyttävän.

Myös erittäin laajan valikoiman kirjakauppa on hyvä osoite etsiä luettavaa. Esimerkiksi Amazon.com-verkkokauppa löytää nopeasti miljoonien kirjojen valikoimasta saman henkistä luettavaa mitä sieltä etsitkin, ja sama pätee luonnollisesti suomenkielisten kirjojen kohdalla kotimaisten kirjakauppojen valikoimaan.

Monet suomalaiset kirjojen ystävät pitävät blogia lukukokemuksistaan samalla antaen positiivisia tai negatiivisia arvioita kirjoista. Esimerkiksi Blogit.fi-palvelun listoilta löytyy runsaasti lukuvinkkejä sisältäviä blogeja.

Kaksi kirjoille omistautunutta yhteisöä LibraryThing ja Goodreads ovat kumpikin keränneet miljoonia jäseniä. Niiden ydinajatuksena on tarjota lukijoille paikka, jossa pitää tallessa tiedot luetuista kirjoista, keskustella niistä, ja tarjota monenlaisia toimintoja kirjoihin liittyen. Valtaosa jäsenistä ja listatuista kirjoista on englanninkielisiä, mutta myös suomenkieliset yhteisöt palveluista löytyvät: Suomi-Goodreads ja suomalaiset Librarythingissä. Palveluihin on kirjauduttava, jotta pääsee katselemaan kirjasuosituksia ja osallistumaan yhteisöön.

Kirjastot ovat ehtymättömän tiedon lähde niin kirjastoissa käyville kuin verkkovierailijoille. Tässä yksi esimerkki kirjastojen tarjonnasta: kirjailijat antavat omia suosituksiaan hyviin lukuhetkiin.

Podcast-äänitteitä kuunnellessa olen löytänyt paljon hyvää luettavaa sillä määrättyyn aiheeseen keskittyvät podcastit käsittelevät usein ohjelman aihealueen uutuuskirjoja. Podcast-ohjelmia kukin kuuntelee hänelle mieluisassa palvelussa, tässä niistä yksi mistä löytyy kirja-aiheisia ohjelmia.

Kirjavinkit on uusien kirjojen arvostelusivusto, jossa luettavaa arvioi tällä hetkellä 16 henkilöä. Sivuilla ei julkaista negatiivisia arvioita lainkaan, vaan ei-suositeltavat kirjat ohitetaan niitä mainitsematta.

goodreads-kirjayhteisö
Suomenkielinen yhteisö Goodreads-palvelussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *