Apple pahoitti mieleni: odotetuilla Vision Pro XR -laseilla ei voi tehdä mitään

apple vision pro xr virtuaalitodellisuus täydennetty todellisuus
Apple Visoin Pro XR.

Kuten maailman arvokkaimman yhtiön Applen julkistustilaisuuksissa tapana on, uudet tuotteet esitellään sujuvasti koko maailmaa muuttavina vimpaimina. Joskus näin on ollutkin, kuten iPhone ja iPad -tuotteiden kohdalla, joille oli selkeät käyttökohteet ja sovellukset alusta alkaen, mutta kesäkuussa 2023 esitelty Apple Vision Pro XR virtuaali- ja täydennetyn todellisuuden tuote pistää miettimään mikä suunnitelma tuotteen takana oikein on. Sille kun ei heti löydy järkevää käyttöä. Katsotaan mitä tällä hetkellä saatavilla olevasta tiedosta voidaan päätellä.

Virtuaalitodellisuutta varten suunniteltuja silmälasien (tai paremminkin sukellusmaskin) tapaan päässä pidettäviä tuotteita on olemassa, kuten Meta Quest, Sony Playstation VR ja HTC Vive Pro. Ne ovat tarkoitettuja lähinnä pelikäyttöön. Niillä on selkeä myös sovellus: pelimaailma aukeaa täyteen loistoon lasien läpi nähtynä. Meta/Facebook kehittää virtuaalilasien lisäksi sosiaalista ympäristöä virtuaalista kanssakäymistä varten, vaikka on jo huomannut työmaan olevan reippaasti ajateltua laajempi.

Applen esittelemä virtuaali- ja täydennetty todellisuus Vision Pro XR -lasien muodossa ei tuotteen esittelyn aikaan ole vastaus mihinkään tarpeeseen. Elokuvia laseilla voi katsoa ja nettisivuja lukea, mutta miksi sitä varten kukaan ostaisi kalliin, hankalan, päässä pidettävän sukellusnaamarin?

Uuden tuotteen tärkein asia onkin sen uusi käyttöjärjestelmäohjelmisto. Apple on antanut nimen VisionOS uudelle käyttöjärjestelmälle, joka osaa hyödyntää Vision Pro -lasien ominaisuuksia. Esimerkiksi: lasien ulkokehyksessä on kameroita, jotka näyttävät mitä tapahtuu oikeassa maailmassa käyttäjän ympärillä, ja lasien sisäpuolen kehyksessä on sensoreita, jotka tarkkailevat silmiä. Silmillä voi ohjata laitteen toimintaa.

sensorit vision pro laseissa
Sensorit lasien sisäpuolella tarkkailevat silmiä.

Ihmisen ja tietokoneen välinen vuorovaikutus

Sensoreita ja kameroita tärkeämpi asia on, että VisionOS-ohjelmisto toteuttaa kokonaan uuden käyttöliittymän ihmisen ja tietokoneen välille. Tähän asti tietokoneita on ohjattu hiirellä ja näppäimistöllä (viime aikoina myös äänellä), ja puhelimia ja tableteja ohjataan ruutua koskettamalla.

VisionOS:n käyttöliittymä on jotain aivan muuta. Applen on täytynyt investoida gigalomaaninen kasa dollareita kehittääkseen uuden käyttöliittymän, jota ohjataan silmillä ja sormilla. Käyttäjän ei fyysisesti tarvitse koskettaa mitään. Jos esimerkiksi halutaan käynnistää sovellus, haluttua kohdetta voi napauttaa tai katsoa sitä ja sormia nipistämällä avata sen. Kun jotakin haluaa siirtää ruudulla paikasta toiseen, kohteesta otetaan sormilla kiinni ja raahataan se mihin halutaan. Myös ääniohjaus toimii jos esimerkiksi haluaa sanella sähköpostiviestin.

apple vision pro xr näkymä lasien kayttäjälle

Vision Pro XR on itse asiassa erittäin tehokas tehokas tietokone pakattuna suurten laskettelulasien näköisiin kuoriin. Akku on erillinen taskukokoinen kaapelilla laseihin liitetty komponentti. Kaksi erittäin tarkkaa näyttöä silmien edessä luo vaikutelman tilasta ja syvyydestä. VisinOS-käyttöjärjestelmä hoitaa tehtäviään kehysten sisällä ja kommunikoi Wi-Fi -yhteydellä internetiin.

Käyttökohteita ei ole koska ei ole sovelluksia (vielä)

Mihin Vision Pro XR -laseja voi käyttää sitten kun se vuonna 2024 tulee myyntiin? Apple myy tuotetta aluksi ainoastaan Yhdysvalloissa. Siellä hintaa on veroineen noin 4000 dollaria.

Muutama tuttu Apple-sovellus Vision Pron esittelyssä oli mukana: Safari verkkoselain, valokuvien katseluohjelma, Facetime-videokokous, videoiden katseluohjelma ja muutama muu sovellus. Tällä ei pitkälle pääse kun Applen tavoitteena esittelyn mukaan on myydä hinnakasta yleiskäyttöön tarkoitettua tietokonetta, jota pidetään päässä. Tuskin edes kaikkia Apple-faneja tällainen tietokoneen käyttötapa houkuttelee.

visionos käyttöjärjestelmän mukana tulevat sovellukset
Sovelluksia VisionOS-käyttöjärjestelmän mukana.

Suurten ja painavien laskettelulasien sisään ahdetun tietokoneen tärkein ominaisuus on kuitenkin uuden VisionOS-ohjelmiston tarjoama käyttöliittymä. Silmien, käsien ja äänen luonnollinen yhteen toimiminen niin että tietokone todella ymmärtää kaiken oikein on erittäin merkittävä askel tietotekniikassa.

Todennäköisesti kaikki sovellukset täytyy tehdä yhteensopiviksi VisionOS:lle ennen kuin ne toimivat silmien kädenliikkeiden ja äänen kanssa yhteen virtuaaliympäristössä. Odotettavissa on, että Applen uuden tuotteen mukaan lähtee iso joukko ohjelmistotaloja joka tapauksessa. iPhone ja iPad App Store on tuonut monelle ohjelmistokehittäjälle niin mukavasti dollareita, että Vision Pron sovelluksia moni lähtee myös kehittämään.

Unohtakaa virtuaalilasit ja keskittykää käyttöliittymään

Vision Pro XR voisi muuten olla hyvä tuote, mutta niistä laseista pitäisi jotenkin päästä eroon.

Ainakin yksi konsepti on tehty jo vuonna 2002 missä ilmassa leijuvia näyttöruutuja hallittiin niitä koskemalla ja kohteita siirtelemällä. Steven Spielbergin Minority Report -elokuvan tähdellä Tom Cruisella ei ollut laseja päässä, vaan hän käytti tietokonetta koskettamalla ilmaan heijastettuja näyttöjä. Tämän konseptin suunnitteli elokuvaa varten MIT-tutkija John Underkoffler. Elokuvan nähtyään jotkut yritysjohtajat halusivat ostaa häneltä hienosti toimivan uuden teknologian. Se ei ole vieläkään aivan valmis, vaikka Underkoffler kehittää sitä itse Oblong Industries -yrityksessä. Hän muuten kutsuu konseptiaan nimellä Spatial Operating Environment. Ei varmasti ole sattumaa, että Apple kutsuu VisionOS-ohjelmistoaan Spatial operating systemiksi.

Apple Vision Pro XR -tuotteen esittelyvideo:

Applen tuotesivu. Artikkelin kuvat Applen tuotekuvastoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *