Storytel tietää miten äänikirjat tehdään edullisesti jatkossa

mikrofoni studiossa. kuva ritupon baishya - unsplash
Kuva Ritupon Baishya.

Äänikirjat ja e-kirjat ovat pitäneet kirjamyynnin Suomessa virkeänä viime vuosina. Myynnin kehitystä tarkastelimme tässä artikkelissa, jonka yksi johtopäätös oli kuukausimaksullisten kirjapalveluiden suotuisa vaikutus kirjamarkkinoihin. Ruotsalainen Storytel on varsinkin Euroopassa yksi kirjapalveluiden pioneereista, joka on nyt ilmoittanut loikkaavansa äänikirjojen tuotannossa uuden teknologian aikakaudelle. Yhtiö ryhtyy soveltamaan tekoälyä äänikirjojen tuotannossa tämän vuoden aikana.

Storytel on tehnyt sopimuksen yhdysvaltalaisen Elevenlabs-yrityksen kanssa, jonka teknologiaa äänikirjoihin tullaan soveltamaan. Englanninkielisiä tekoälyn lukemia äänikirjoja voi Storytelin palvelussa kuunnella kesästä 2023 alkaen. Ruotsin ja tanskan kielisiä äänikirjoja on luvassa loppuvuodesta 2023.

Todennäköisesti Elevenlabsin insinöörit säätävät kirjojen lukemiseen tehtyä algoritmia jossain vaiheessa myös sellaiseen asentoon, että se pystyy lukemaan sujuvasti suomea.

Jos vielä tänään joku luulee tietokoneen tuottaman lukijan äänen olevan konemaisen kolkko, yksitotinen kailottaja niin siitä päästiin eroon viimeistään vuonna 2022. Esimerkiksi Google ryhtyi silloin tarjoamaan kirjojen kustantajille tekoälyään äänikirjojen lukemiseen. Tuotanto on kokonaan automatisoitu: kustantaja lataa e-kirjan Googlen kauppaan ja käskee kauppaa tekemään teoksesta samalla äänikirjan. Englanninkielisen lukijan äänen ja aksentin voi kustantaja valita. Tällä sivulla voi kuunnella näytteitä Googlen teknologialla tuotetuista äänikirjoista.

Miksi tällainen tekoälysovellus on niin houkutteleva kirjakustantajille ja palveluille kuten Storytel?

Storytelin edustaja kertoi haastattelussa Ruotsissa yhtiön tähtäävän tekoälyn käytöllä 95 prosentin säästöihin äänikirjojen tuotannossa. Mielenkiintoista nähdä paljonko – jos mitään – säästöstä siirtyy asiakkaille, ja kirjailijoiden rojalteihin?

Ihmisen lukemat kaupallisesti tuotetut äänikirjat voivat jo muutamassa vuodessa olla historiallisia harvinaisuuksia. Yksi erityistapaus – kirjailijan itsensä lukema äänikirja – on taatusti aina vetonaula. Tekoälyllä on tähänkin vastaus: se voidaan ääninäytteiden avulla opettaa lukemaan samalla äänellä ja tyylillä kuin kirjailija teoksensa lukisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *