Mikä on maailman suosituin kamera vuonna 2023?

Maailmassa otetaan nyt valokuvia enemmän kuin koskaan. Selfie-otosten lisäksi arkisia möhläyksiä, sankarillisia urotöitä, rikoksia ja kaikkea siltä väliltä kuvataan ahkerasti. Se on selvää, että valtaosa maailman valokuvista napsitaan puhelinten kameroilla, mutta ihan oikeilla vain valokuvaukseen ja videokuvaukseen tarkoitetuilla kameroilla tallennetaan myös edelleen valtavasti aineistoa. Koska tämäkin on nyt tutkittu, niin katsotaan millä kameroilla eniten kuvia otetaan.

suosituimmat kamerat. infographic Simple Ghar
Infografiikka: Simple Ghar (Creative Commons)

Suosituimmat kamerat, joilla on otettu eniten kuvia (Simple Ghar-julkaisun kokoama tilasto maaliskuussa 2023 perustuu 470 miljoonan valokuvan tietoihin):

  1. Apple
  2. Canon
  3. Nikon
  4. Sony
  5. Samsung
  6. Fujifilm
  7. Google
  8. Panasonic
  9. Olympus
  10. Huawei

Top 10 listan kärjessä on suunnilleen sama määrä puhelimia kuin varsinaisia kameroita. Mikä tilanne on kahden vuoden kuluttua? Todennäköisesti enemmän puhelimia kuin varsinaisia kameroita, ja tekoälysovellusten tuottamat kuvat saattavat olla suosittuja myös. Niiden tunnistaminen vain pitäisi sopia teknologia-alan yritysten kesken.

Simple Ghar –julkaisu keksi tavan arvioida mikä on maailman suosituin kamera. Se voisi hyvinkin olla se millä otetaan eniten kuvia. Kuviahan taas löytyy internetistä. Pian 20 vuotta kuva-albumeita ihmisille tarjonnut Flickr on kenties netin suurin kuvavarasto, joten sieltä löytyy aineistoa joka lähtöön – niin satunnaisten selfie-kuvaajien kuin ammattilaistenkin otoksia. Jokaisen kuvan digitaalisesti tallentaneen kameramallin saa selville katsomalla kuvan EXIF dataa. Se on automaattisesti aina kuvassa mukana sisältäen teknistä tietoa kamerasta, sijainnista ja kuvausajasta.

Tosin Simple Ghar kertoi saaneensa tiedon kameramallista Flickr-palvelun tag-määritteistä, siis avainsanoista millä kuvien hakua voi helpottaa, mutta palvelussa voi hakea myös EXIF datan perusteella.

Mitkä kamerapuhelinmallit ovat suosittuja missäkin maassa? Apple iPhone on ykkönen valtaosassa maista, mutta Samsungin puhelimet ja Google Pixel ovat suosituimpia useassa maassa myös.

lähde simple ghar. suositut kamerapuhelimet per maa.
Kaavio: Simple Ghar (Creative Commons).

Siinä vaiheessa kun omia kuvia ja videoita olisi mukava laittaa verkkoon esille muidenkin katseltavaksi, on syytä katsastaa myös tietoturvalliset ja käyttäjäystävälliset valokuva-albumit. Instagramin, Google Photos-palvelun ja Facebookin voi helposti korvata jollakin niin harrastaja- kuin ammattikuvaajien suosimalla kvuvapalvelulla. Tämä artikkeli esittelee internetin parhaimmat kuva-albumit, joissa omat kuvat voi pitää esillä ja niitä on muiden helppo käydä katsomassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *