Kuluttajatutkimus kertoo e-kirjoihin siirtyneiden ostavan enemmän kirjoja mutta käyttävän vähemmän rahaa

Yhdysvalloissa e-kirjamarkkina on jo niin hyvässä vauhdissa, että siellä mennään noin 2-3 vuotta Suomen edellä. Hyvä puoli asiassa on, että siellä voidaan jo nyt tehdä todellista kuluttajakäyttymistä mittaavia kyselyjä ja tutkimuksia. Book Industry Study Group (BISG) on aloittanut e-kirjoja lukevien ihmisten käyttäytymisen tutkimisen vuonna 2009. Ensimmäisiä tuloksia on nyt saatavilla.

E-kirjoja käyttävät lukijat sanoivat ostavansa enemmän kirjoja kuin aikaisemmin. He olivat vähentäneet painettujen kirjojen ostamista, mutta korvanneet sen lisääntyneellä e-kirjojen hankkimisella. Heidän kirjoihin käyttämänsä rahamäärä oli kuitenkin pienentynyt. Tutkimukseen otettiin mukaan lukijoita, jotka olivat ostaneet e-kirjoja tai lukulaitteen viimeisen 18 kuukauden aikana.

Muita tuloksia:

– Kertomakirjallisuus ja erityisesti rikoskirjallisuus olivat e-kirjoina kasvavia genrejä.
– Paljon lukeville lukulaitteen ominaisuuksilla ei ollut merkitystä, kunhan sillä vain oli hyvä lukea kirjaa.
– Lukulaite oli usein saatu lahjaksi tutkimukseen osallistujien joukossa.
– Ystävien suositukset ohjaavat ostamista kaikkein eniten.

Tablet-laitteiden, kuten Apple Ipadin vaikutusta lukemiseen ja e-kirjaostoksiin ei vielä päästy tutkimuksessa kunnolla mittaamaan. Tutkimuksen tekijä kuitenkin odottaa iPad-käyttäjien vaikuttavan e-kirjamarkkinoihin vaikka he ostaisivat vain satunnaisesti e-kirjoja.

Categories Yleinen