Vuoden sana ei ole tekoäly, vaikka siitä on kyse

robotti käsi virtuaalimaailma. kuva tungnguyen0905, pixabay
Kuva: tungnguyen0905.

Vuoden sanoja valitaan monella taholla, mutta Cambridgen sanakirjaa julkaisevan työryhmän valinta on yksi perinteisimmistä. Vuoden 2023 sanaksi on noussut verbi, jolla kuvataan mitä uudet ja kaikista kehittyneimmät laajoihin kielimalleihin perustuvat tekoälysovellukset joskus tekevät: hallusinoida (englanniksi hallucinate).

Vaikka uudessa teknologiaan liittyvässä asiayhteydessä hallusinointi hieman venyttää sanan alkuperäistä merkitystä, se on varsin osuva valinta. Cambridgen sanakirjan alkuperäinen määritelmä sanalle hallucinate oli:

Vaikuttaa näkevän, kuulevan, tuntevan tai haistavan jotakin mitä ei ole olemassa. Tavallisesti syynä on terveysongelma tai huumeiden vaikutus (”to seem to see, hear, feel, or smell something that does not exist, usually because of a health condition or because you have taken a drug”).

Vuonna 2023 Cambridgen sanakirja tarkensi hallusinoinnin määritelmää lisäämällä seuraavan:

Kun tekoäly (= tietojärjestelmä, jolla on joitakin ihmisen aivojen tapaisia ominaisuuksia, kuten kyky tuottaa kieltä mikä vaikuttaa ihmisen tuottamalta) hallunisoi, se tuottaa virheellistä informaatiota (”When an artificial intelligence (= a computer system that has some of the qualities that the human brain has, such as the ability to produce language in a way that seems human) hallucinates, it produces false information”).

Ne tekoälystä kiinnostuneet, jotka ovat esimerkiksi ChatGPT-sovellusta kokeilleet ovat saattaneet huomata miten luontevasti se puhelee mukavia ja antaa osuvia faktoja, ja aivan yhtä luontevasti laskettelee luikuria kun sille päälle sattuu. Teknologiamielessä siinä on kyse puutteesta tekoälysovelluksessa. Laajaan kielimalliin perustuvat sovellukset, kuten ChatGPT osaavat luontevan kielen koska niille on syötetty valtava määrä kirjoja ja muuta aineistoa. Ne tietävät mitkä asiat ja sanat kuuluvat yhteen ja miten lauseet muodostetaan, mutta eivät tiedä mikä on totta ja mikä valetta.

Business Insider uutisoi vuoden sanasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *