Kirjallisuuden vienti vakaassa kasvussa

e-kirjojen lukulaite ja paperikirjoja auringonvalossa

Suomalaista kirjallisuutta käännetään ja viedään ulkomaille kiihtyvällä vauhdilla. Vuonna 2022 muilla kielialueilla julkaistiin peräti 477 alun perin Suomessa kustannettua kirjaa. Käännöskieliä oli kaiken kaikkiaan 44. Kasvua edellisestä vuodesta oli viisi prosenttia, jolla vuonna 2022 päästiin 3,9 miljoonan euron vientituloihin.

Nämä tiedot kirjaviennistä on kerännyt FILI (Kirjallisuuden vientikeskus, Finnish Literature Exchange), joka on kirjallisuuden viennin tuki- ja asiantuntijaorganisaatio.

Vuonna 2014 Suomi oli Frankfurtin kirjallisuusmessujen teemamaa. Silloin oli suuria toiveita ilmassa kun suomalaiset kustantajat, kirjailijat, agentit ja oikeuksien myyjät saapuivat Saksaan markkinoimaan kotimaan tuotteita. Mahdollisuus saada tietoisuus suomalaisesta kirjallisuudesta leviämään maailmalle osattiin käyttää hyödyksi, ja vienti on vakaassa kasvussa.

Viennin tuloilla mitattuna suurimmat kirjojen vientimaat ovat Saksa, Yhdysvallat ja Iso-Britannia.

Yksi kysymys näitä hyviä uutisia koskien on kuitenkin esitettävä: onko suomalaisen kirjallisuuden viennissä jo kyse merkittävästä liiketoiminnasta vai onko se vielä lähtötelineissään?

Norja on suunnilleen samankokoinen kielialue kuin Suomi. Norjan kustannusyhdistys on laskenut vientituloja kertyneen 52 miljoonaa kruunua (noin 5 miljoonaa euroa) vuonna 2022, joten se on optimistin silmin suunnilleen samalla tasolla Suomen kanssa. Ruotsalaiset ovat sikäläisen Kustannusyhdistyksen mukaan onnistuneet kirjojen vientiponnistuksissa huomattavasti paremmin: 366.6 miljoonaa kruunua (noin 35 miljoonaa euroa) tuloja vuonna 2022.

Musiikkialan vienti ei välttämättä ole reilu vertaus kirjallisuuteen, sillä musiikin viennissä on käytettävissä enemmän väyliä kohota suosioon, kuten konsertit, videot ja muut esiintymiset. Mutta jos kuitenkin katsotaan minkä verran Music Finland arvioi musiikkiviennistä kertyneen tuloja vuonna 2022: äänitteiden vienti tuotti 7,2 miljoonaa euroa ja tekijänoikeustulot 8,6 miljoonaa euroa, yhteensä siis 15,8 miljoonaa euroa. Koko musiikin vientipotti on vielä runsaasti suurempi kun siihen lasketaan mukaan kaikki palvelut ja oheistuotteet.

Suomen pienehköllä kielialueella kirjailijoiden on hyvin vaikea saada pelkällä kirjoittamisella toimeentuloa, kuten vuoden 2023 kysely osoittaa. Vientitulot voisivat jonain päivänä olla tärkeä tulonlähde monelle kirjailijalle, joten toivotaan lisää hyviä vientiuutisia seuraavassa selvityksessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *