Kirjojen lukijoiden yhteisö pommittaa määrättyjä teoksia tekaistuilla arvosteluilla

goodreads: kirjojen lukijoiden yhteisö, kuvakaappaus verkkosivulta

Kaikille lienee tuttua miten verkkokaupoissa vilisee väärennettyjä tuotearvioita, matkavarauspalveluissa maksettuja hotelliarvosteluja, ja verkkokirjakaupoissa epäilyttäviä kirja-arvosteluja. Tämä ilmiö on levinnyt luonnollisesti myös sosiaaliseen mediaan, tässä tapauksessa kirjojen ystävien suurimpaan yhteisöön Goodreads-palveluun.

Goodreads ei ole kirjakauppa, vaikka siellä monesta kirjasta linkki Amazoniin onkin (Amazon omistaa Goodreadsin), vaan kirjojen ystävien kohtaamispaikka. He voivat luoda itselleen kirjahyllyjä, jonne laitetaan esille luetut kirjat ja toivelistalla olevat teokset. Kirjoja arvostellaan, ja niistä keskustellaan yhteisössä. Pääosin englanninkielinen palvelu on kirjallisuuden koti 125 miljoonalle ihmiselle, jotka ovat tallettaneet 3,5 miljardin teoksen tiedot ja mahdolliset arvostelut sivustolle.

Tästä syystä sillä on vaikutusta mitkä kirjat nousevat esiin Goodreadsin tilastoissa ja suosikkilistoilla. Niin kirjailijat kuin kustantajatkin tietävät tämän.

Äskettäin esikoiskirjailija Cait Corrain jäi kiinni kirja-arvioiden tehtailusta Goodreads-palvelussa. Hän oli luonut itselleen nimimerkkejä ja kirjoittanut ilmeisen suuren määrän ylistäviä arvioita omasta science fiction -kirjastaan, ja vastaavasti haukkunut saman genren muiden kirjailijoiden kirjoja. Kirjaa ei ehditty edes julkaista, mutta siitä huolimatta Goodreads pursui viiden tähden arvosteluja.

Kustantaja on kertonut, että ei julkaise kirjaa lainkaan, mutta Amazonissa romaani on kuitenkin tarjolla 12 dollarin hintaan. Toimituspäivä tosin on vuonna 2017, joten asiaa taidetaan vielä pohtia kustantajan neuvotteluhuoneissa.

NPR kertoo muistakin vastaavista tapauksista, joten mikään ensimmäinen yritys nostaa oma kirja Goodreads-sivuilla hyvään asemaan Corrainin puuhastelu ei ollut. Ilmiö on saanut nimenkin: review bombing (arvosteluilla pommittaminen).

Goodreads-palvelulla ei tähän asti ole ollut edes minkäänlaista kontrollia pitää kepulikonsteja käyttäviä ihmisiä kurissa. Suurena uudistuksena palvelu on nyt saanut aikaiseksi ilmianto-ominaisuuden, jolla epäilyttäviä tapauksia voi ilmoittaa moderaattoreille.

Goodreadsin sivuilla julkaistiin pelkästään vuonna 2022 300 miljoonaa arvostelua, joten perkaamista riittää. Silti: miten on mahdollista, että George R.R. Martinin kirjasarjan ”A Song of Ice and Fire” (Tulen ja jään laulu) seitsemäs osa on kerännyt 2200 pisteytystä keskiarvolla 4,34, vaikka kuudeskaan osa ei ole vielä valmis?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *