Ennen kuin alat ladata e-kirjojen lukulaitteeseen luettavaa, harkitse mihin järjestelmään sitoudut. Verkkokaupoista ostetut e-kirjat ovat yleensä kopiosuojattuja, jonka vuoksi niiden kopiointi ja käyttö usealla eri lukulaitteella tai PC:llä on rajoitettua. Kaikki lukulaitteet eivät myöskään sen vuoksi osaa avata kaikkia e-kirjoja.
Adoben, Amazonin, Applen ja Googlen e-kirjajärjestelmät sisältävät paljon hyödyllisiä ominaisuuksia ja toisaalta rajoituksia. Niiden vuoksi voi olla järkevää keskittää e-kirjojen hankinta yhteen paikkaan. Tässä opas eri järjestelmiin.
Suomalaiset e-kirjoja myyvät kaupat
Suomessa e-kirjoja myyvät verkkokaupat on listattu täällä. Kaupat jakelevat e-kirjansa Adoben järjestelmällä (Content Server) kopiosuojattuina EPUB-tiedostoina, paitsi Epuuk joka on kehittänyt oman järjestelmän sarjakuvia varten. Yleisimmät e-kirjojen lukulaitteet osaavat avata nämä Adoben teknologialla suojatut kirjat.
Kotitietokoneella voi myös lukea e-kirjoja. Kaupasta ostettuja e-kirjoja voi lukea esimerkiksi Adobe Digital Editions-sovelluksella. Täältä löydät ohjeet lukuohjelman asennukseen ja käyttöön.
Adobe Digital Editions-ohjelmalla voi tehdä luettavaan e-kirjaan muistiinpanoja ja alleviivata (tarkkaan ottaen värittää) tekstiä. Muistiinpanot pysyvät sen laitteen muistissa, missä ne on tehty. Itse olen kopioinut saman e-kirjan kahteen laitteeseen ongelmitta, mutta järjestelmän kopiolaskuri estää taatusti minua tekemästä lisäkopioita jossain vaiheessa.
Amazon Kindle
Jos sinulla on Amazon Kindle lukulaite, niin ainoa paikka mistä kirjoja voi siihen hankkia on Amazon. Vaikka ostopaikkoja on vain yksi, on valikoima sitäkin laajempi. Yli puoli miljoonaa kaupallista e-kirjaa ja sen päälle ilmaiset tuotteet. Amerikkalaisen Amazonin valikoima on pääasiassa englanninkielistä kirjallisuutta.
Amazon Kindle-lukuohjelman voi asentaa myös PC:lle, älypuhelimeen ja Apple iPad-laitteelle. Millä tahansa laitteella ostettu kirja on luettavissa millä tahansa toisella laitteella. Järjestelmä osaa itse kopioida kirjat laitteelta toiselle. Mikä parasta, Amazonin järjestelmä synkronoi kaikki kirjaan tehdyt muistiinpanot, alleviivaukset ja viimeisen luetun kohdan eri laitteiden kesken. Samaa kirjaa voi siis lukea ensin Kindlellä, sitten PC:llä ja vielä vaikka puhelimella ja järjestelmä hoitaa automaattisesti muistiinpanojen ja luettavan kohdan siirron laitteelta toiselle.
Apple iBooks
Apple avasi oman iBooks-kirjakauppansa tuodessaan iPad-sormitietokoneen (lätyn) markkinoille. iBooks-kauppa on avoinna vain iPad, iPhone ja iPod Touch-laitteiden käyttäjille. Apple jakelee kirjat EPUB-muodossa ja kopiosuojattuina.
iBooks-kirjoihin voi tehdä muistiinpanoja ja alleviivauksia. Sovelluksessa on myös Sync-toiminto, joka kopioi muistiinpanot ja kirjasta viimeksi luetun kohdan talteen lukijan iTunes-tilille. Sieltä tiedot voi synkronoida toiseen Apple-laitteeseen. Kirjavalikoima jää kakkoseksi Amazonin kirjakaupan tarjonnalle.
Google Ebooks
Google on tosissaan aikomuksessaan indeksoida maailman kaikki tieto. Yhtiö on skannannut tai muuten taltioinut painettuja kirjoja tietokantoihinsa jo vuosien ajan. Google Books löytyy täältä. Google on tallentanut myös suomenkielisiä kirjoja palvelimilleen. Monien kirjojen näytesivuja voi lukea nettiselaimella, mutta jos haluaa kirjan itselleen on vain toivottava parasta että se vielä löytyy jostakin kirjakuapasta.
Google on avannut myös e-kirjakaupan nimeltään Google ebookstore. Yhtiö mainostaa valikoiman olevan kolme miljoonaa kirjaa, mutta kauppa on auki vain Yhdysvalloissa. Kirjat jaellaan EPUB tai PDF-muodossa Adoben järjestelmällä kopiosuojattuina. Lukulaitteet ja tietokoneet jotka osaavat avata kopiosuojattuja ovat yhteensopivia Googlen järjestelmän kanssa. Tämän lisäksi kirjat ovat luettavissa nettiselaimella, jonka ansiosta lähes laite kuin laite on kelvollinen Google Ebooks-kirjojen lukulaitteeksi.
Pelkästään suomenkielisiä e-kirjoja lukevan kannattaa etsiä luettavaa suomalaisista kaupoista, muualla suomenkielinen tarjonta on vähäistä. Apple-fanit saavat (tai joutuvat) käyttämään iBooks-kauppaa ja Kindlen käyttäjät pääsevät valitsemaan Amazonin tarjonnasta. Jos luet e-kirjoja pääasiassa PC:llä, Amazonin järjestelmä on tällä hetkellä kattavin ja helpoin käyttää.