Luovuus kukoistaa musiikkibisneksen uudessa tekoäly-yhtiössä

jammable musiikki laulu tekoäly

Tekoälyteknologian nopea kehitys on aiheuttanut useita kiistoja luovien alojen tekijänoikeuksien omistajien ja teknologiaa kehittävien yritysten välillä. Kirjailijat ovat huolestuneet teosten käytöstä kielimallien koulutukseen kun taas kuvaajat ja taiteilijat arvelevat heidän teosten olevan taustalla kun algoritmi tekee käyttäjän pyytämän mukaisen kuvan. Seuraavaksi oikeussaliin on päätymässä Voicify/Jammable tekoäly-yhtiö, joka yhdistää tunnettujen laulajien ja muiden henkilöiden ääntä karaoke-laulajan ääneen.

Maaliskuussa 2024 Britannian ääniteteollisuutta edustava yhdistys British Phonographic Industry (BPI) ilmoitti valmistelevansa syytettä Voicify AI -yhtiötä vastaan. Tekoäly-yhtiö tarjoaa verkossa maksullisen palvelun Jammable, jossa kuka tahansa voi yhdistää oman laulunsa jonkin kuuluisan laulajan, kuten Michael Jacksonin tai muun julkisuuden henkilön, kuten Donald Trumpin äänen kanssa.

Jammable toimii suunnilleen näin: mene verkkosivulle, valitse jokin tunnettu ääni ja tyyli millä oma esitys muokataan, lataa oma laulu, ja laita tekoäly töihin. Lystistä on maksettava kahdeksan puntaa kuukaudessa.

Britannian BPI:n mukaan Jammable käyttää artistien alkuperäisesityksiä ilman lupaa äänten muokkauksessa, ja on siksi viemässä asiaa oikeuteen.

Jo aiemmin, lokakuussa 2023 Yhdysvaltain musiikkiteollisuuden piratismia valvova organisaatio RIAA huolestui samasta Jammable-palvelusta. Silloin palvelussa oli noin miljoona käyttäjää kuukaudessa, josta kiinnostus on todennäköisesti vain kasvanut edelleen.

RIAA:n käsitys on, että Jammable paitsi rikkoo tekijänoikeuslakia, niin myös uuden teoksen tekeminen originaalista ei ole sallittua, jonka lisäksi alkuperäisen artistin teosten julkisuuden kontrollointioikeuksia loukataan. Viimeksi mainitulla Yhdysvalloissa tarkoitetaan artistin mahdollisuutta hallita julkisuudessa nimensä, kuvansa ja äänensä käytöstä kaupallisissa yhteyksissä.

Aikanaan uudet käytännöt ja lait saadaan sovittua, mutta ihan hetkessä se ei tule tapahtumaan. Tekoälyteknologian vuosikymmeniä odotettu lupaus työtä ja elämää helpottavista palveluista on nyt asteittain kulkemassa eteenpäin. Kun ensimmäinen tekijänoikeuslakina pidetty säännös annettiin Britanniassa vuonna 1710, moni ei varmaan ajatellut tekoälyä, vaan tarve lainsäädännölle tuli Gutenbergin kehittämän kirjapainotekniikan mahdollistamasta kopioinnista.