Valokuvien jakopalveluilla on eroa: tässä tärkeät huomioitavat asiat

flickr valokuvien tallennus ja jakopalvelu

Puhelimella otettuja valokuvia, jotka ovat tallessa puhelimessa on usein myös tarkoitus näyttää ystäville, perheelle ja kollegoille. Tarvitaan siis internetistä löytyvä palvelu, jonne omat kuvat voi tallettaa albumeihin, ja sen jälkeen ilmoittaa kaikille mistä ne löytyvät. Tästä on lisäksi se suuri ilo, että kuvat ovat varmuuden vuoksi toisessakin paikassa tallessa. Vaan mikä on se paras kuva-albumien tallennuspaikka verkossa?

Luonnollisesti valokuvien käyttötarpeet vaihtelevat – yksi haluaa näkyä Instagramissa, kun toinen puolestaan arvostaa Pixelfed-palvelun yhteisöllisyyttä. Tässä kuitenkin muutamia hyviksi ja luotettaviksi vuosien varrella havaittuja kuvapalveluita, joita voi käyttää puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Suurten teknologiajättien kuvapalveluilla on arveluttavia ominaisuuksia

Instagram on yksi käyttäjämääriltään suurimmista sosiaalisen median palveluista maailmassa. Julkkikset ja influencerit keräävät runsaasti seuraajia tarkkaan suunnitelluille kuva-asetelmilleen. Google Photos, Dropbox tai OneDrive saattaa olla puhelimessa tai PC:ssä valmiiksi asennettu, joten moni kenties tietämättään antaa kopioida kuvansa näihin suosittuihin palveluihin.

Näiden suuryhtiöiden palveluiden kyseenalainen ominaisuus on yksityisyydensuoja. Joko mahdollisuutta omien tietojen hallintaan ei ole lainkaan, tai se on näennäistä. Tämä tarkoittaa sitä, että valokuviaan palveluun kopioivan käyttäjän henkilökohtaiset tiedot ja kuvat saattavat olla julkista kauppatavaraa palvelun omistavalle suuryritykselle, kuten Googlelle (Alphabet) ja Facebook/Instagramille (Meta). EU pyrkii lainsäädännöllä suojaamaan jäsenmaiden kansalaisia, että heidän henkilökohtaisia ei vietäisi mihinkään, mutta suuryhtiöt hakevat jatkuvasti tapoja kiertää rajoituksia.

Hyvät kuva-albumit verkossa sekä ammattilaisille että harrastajille

Täydellisesti valokuviin ja kuvaamiseen keskittyviä palveluita inernetissä on suuret määrät, mutta vuodesta toiseen parhaiden joukossa jatkavat Flickr ja 500px. Kumpikin palvelu sopii hyvin sekä tavallisille kuvaajille että ammattilaisille. Ammattilaisille tarjotaan kuukausimaksua vastaan lisäominaisuuksia ja näkyvyyttä, jonka avulla he voivat saada työtarjouksia. Kuvat ja niihin liittyvät keskusteluryhmät, johonkin teemaan keskittyvät kuvakokoelmat ja paras kuva jostakin annetusta aiheesta -tyyppiset kilpailut ovat kuitenkin pääosassa. Niin tavalliset lomakuvat kuin taiteelliset teokset mahtuvat samaan palveluun.

Flickr-palvelussa ilmaiseksi voi tallettaa 1000 valokuvaa, jonka jälkeen voi joko maksaa kuukausimaksua tai tehdä tilaa uusille kuville poistamalla omista albumeista kuvia, jotka eivät enää ole ajankohtaisia.

500px-palveluun voi ladata 21 kuvaa viikossa ilmaiseksi. Mikäli tarvitsee enemmän tilaa kuville, tarjolla on kaksi hintaporrasta maksullisia palveluita.

Tiedostojen tallennustilaa tarjoavat verkkopalvelut, joissa tiedot ja kuvat ovat turvassa

pcloud tiedostojen tallennus pilvipalvelu

Valokuvapalvelun käytön ideana luonnollisesti on näyttää omia otoksia muille ihmisille, joko koko maailmalle tai rajatulle ryhmälle. Varsinkin EU:n ulkopuolella toimivien verkkopalveluiden kulissien takana voi kuitenkin tapahtua paljon käyttäjien ja kävijöiden seurantaa, mihin kaikki kuvaajat eivät ole tyytyväisiä. Tässä kohtaa palvelun sijaintimaalla on merkitystä. EU:n alueella toimivat ja EU:n kanssa läheisessä suhteessa olevat maat noudattavat lakeja, jotka suojaavat kansalaisten henkilökohtaisia tietoja ja edellyttävät tietoturvan olevan kunnossa.

Sveitsiläinen yritys Pcloud ja Espanjassa toimiva Internxt eivät ole yksinomaan valokuvien jakamiseen tarkoitettuja palveluita, vaan kaikenlaisten tiedostojen tallennuspalveluita. Kumpaakin voi mainiosti käyttää kuvien ja videoiden jakamisen lisäksi myös asiakirjojen ja muiden tiedostojen tallentamiseen. Kumpikin palvelu tarjoaa muutaman gigatavun ilmaista tallennustilaa, jota voi laajentaa maksua vastaan.

Hieman uudenlainen tapa jakaa valokuvia

Omien valokuvien tallentaminen kuvapalveluun ei ole ainoa tapa näyttää otoksiaan kavereille tai kaikelle maailmalla. Esimerkiksi Bluesky ja X (Twitter) -viestipalveluita voi käyttää myös kuvien jakamiseen, mutta tätä varten on olemassa oma palvelu: Pixelfed. Palvelussa voi seurata julkaistuja kuvia aikajärjestyksessä tai vain haluamiaan valokuvaajia. Omat kuvat asettuvat kuvavirtaan muiden seurattaviksi.

Yksi asia tekee Pixelfedin hieman erilaiseksi muista vastaavista: kuvavirtaa ja valokuvia voi seurata myös muissa palveluissa. Suosituimpia palveluita, missä tämä onnistuu ovat viestipalvelut Mastodon ja Threads.

Pixelfediin voi liittyä mukaan jakamaan omia kuvia aivan kuten mihin tahansa kuvapalveluun täällä: pixelfed.social.