Mikä tekstinkäsittelyohjelma on paras kirjan kirjoittamiseen?

freeoffice textmaker tekstinkäsittelyohjelman ulkoasuja
FreeOffice: ohjelman ulkoasun valinta.

Kirjan kirjoittaminen on suuri ja aikaa vievä projekti, jonka etenemistä hyvät työkalut auttavat. Erityisesti kirjan laatimiseen tarkoitettuja sovellusohjelmia on olemassa, mutta varsin yleinen ratkaisu on naputella tekstiä kirjaan jollakin tekstinkäsittelyohjelmalla. Vaan mikä tekstinkäsittelyohjelmista sopii parhaiten kirjan kirjoittamiseen? Arvioimme Microsoft Office, OnlyOffice, LibreOffice, OpenOffice ja FreeOffice -ohjelmistopakettien tekstinkäsittelysovellukset.

Minkä tahansa ohjelman valitsetkin, yksi asia on tärkeä ottaa huomioon. Kirja-alalla käytännön standardi tekstitiedostolle on Microsoft Word. Tekstin voi tuottaa millä välineellä vain, mutta lopulta se on syytä saattaa jollakin konstilla Word-tiedostoksi (.doc tai .docx). Hyvät tekstinkäsittelyohjelmat osaavat tehdä tämän – monen muun tiedostomuodon lisäksi. Teitpä omakustannetta tai kustantajalle lähetettävää käsikirjoitusta, Word-muodossa olevasta käsikirjoituksesta haarautuu projektin edetessä e-kirjojen tuotantoprosessi ja painetun kirjan tuotantoprosessi.

Tekstinkäsittely pilvipalveluna verkosta vai omalle koneelle asennettu ohjelma?

Verkkopalveluna saatavia tekstinkäsittelyohjelmia kuten Google Docs, Microsoft 365, Dropbox Paper, iCloud Pages, ja Zoho Writer on markkinoitu vahvasti. Niiden vahvuus on projekteissa, joissa monta henkilöä työstää samaa dokumenttia tai yksi kirjoittaja käyttää jatkuvasti montaa eri laitetta käsikirjoituksen muokkaamiseen. Niiden heikkous on siinä, että ne olettavat verkkoyhteyden toimivan aina. Murphyn lain mukaan juuri silloin kun Nobelin palkintoon oikeuttavaa tekstiä olisi kirjailijalta tulossa, verkkoyhteyttä ei kuitenkaan ole.

Itselleni kelpaa ainoastaan omalle koneelle (PC, tablet, ehkä puhelin) asennettu tekstinkäsittelyohjelma. Se on luotettava ratkaisu kunhan huolehtii käsikirjoituksen varmuuskopioinnista joka ikinen kerta kun sitä muuttaa. Tekstiä voi toki tuottaa myös laitteella, jossa pääasiallista kirjoitusohjelmaa ei satu olemaan asennettuna, kuten puhelimella. Silloin teksti on hyvä kirjoittaa esimerkiksi Simplenote, Evernote, Nextcloud, tai muuhun muistiinpanoja tallentavaan palveluun. Sieltä teksti on helppo kopioida varsinaiseen käsikirjoitukseen.

Microsoft Word

Microsoft Office -paketin ostaessaan tai 12 kuukauden verkkoversion käyttöoikeuden tilatessaan saa Word-tekstinkäsittelyn Windows tai Mac-koneelle. Word on standardin asemassa kirja-alalla. Minkä tahansa kirjan käsikirjoituksen voi laatia Wordin ominaisuuksia hyödyntäen. Ohjelma on niin täydellinen kuin tekstinkäsittelyohjelma voi olla – mitä ikinä tarvitset, se löytyy. Ominaisuuksia on niin paljon, että tukisivuihin ja hakukoneisiin on ajoittain turvattava kaiken tarpeellisen löytämiseksi.

Omassa käytössämme Word-ohjelman käyttö päättyi koska se ei toimi Linux PC:ssä, eikä Microsoftin henkilökohtaisten tietojen keruu ole aina niin läpinäkyvää mitä yhtiö kerää ja minkä voi estää.

onlyoffice tekstinkäsittelysovellus
OnlyOffice.

OnlyOffice

OnlyOffice on virkistävä poikkeus muiden Office-ohjelmistopakettien joukossa, sillä sen sisältämät sovellukset, mukaanlukien tekstinkäsittely, on suunniteltu mahdollisimman puhtaalta pöydältä – kopioimatta Microsoft Officea joka asiassa. Monen suomalaisen suosikkikaupunki Riika on ohjelman kehittäneen yrityksen kotipaikka. Windows, Mac ja Linux –ohjelmistopaketin voi ladata ilmaiseksi. Yhtiö tarjoaa OnlyOffice-työkalut myös verkkopalveluna.

OnlyOffice vaikuttaa erittäin lupaavalta ohjelmistolta. Oma käyttömme jäi ohjelmaan tutustumiseen sillä siitä puuttui joitakin meille tärkeitä ominaisuuksia, kuten tiedostoformaatteja. Word-formaatin ohjelma kuitenkin osaa. OnlyOfficen opiskeluun menee hieman pidempi aika kuin muiden Office-ohjelmistojen johtuen siitä, että se tekee asiat hieman eri tavalla, mutta luontevasti, mikä lupaa hyvää jatkossa.

libreoffice writer kirjoitusohjelma
LibreOffice.

LibreOffice ja OpenOffice Writer

LibreOffice ja OpenOffice ovat hyvin samankaltaisia ohjelmistoja, sillä avoimen lähdekoodin OpenOffice on perusta myös LibreOffice-paketille. Avoimen lähdekoodin yhteisö, joka kehittää LibreOfficea pyrkii tuomaan siihen uusia ominaisuuksia ja korjauksia nopeammin kuin OpenOfficen takana oleva yhteisö. Kumpikin ohjelmisto on ilmaiseksi ladattavissa Windows, Mac ja Linux-koneisiin.

LibreOffice Writer-sovellus osaa enemmän tiedostomuotoja kuin OpenOffice Writer, mutta kumpikin osaa lukea ja tallettaa Word-tiedostoja. Ominaisuuksia on aivan riittävästi vaikka minkälaisen kirjan tekemiseen. Näiden ohjelmien tekijöillä on tapana kopioida vähintäänkin tärkeimmät ominaisuudet Microsoft Wordista, ja sen nämä tekevät hyvin. Kummankin ohjelman ulkonäkö on vähemmän hienostunut, mutta kehittyy koko ajan. Uusissa ohjelmaversioissa on silloin tällöin ikäviä ongelmia, jotka aiheuttavat ohjelman kaatumisen. Seuraava versio taas korjaa ongelmat. Olen kumpaakin Writer-ohjelmaa käyttänyt vuosia, mutta en koskaan löytänyt suomenkielisten sanojen oikolukua. Ehkä joku on löytänyt?

openoffice tekstinkäsittely
OpenOffice.

FreeOffice

Saksalaisen Softmaker-yhtiön FreeOffice-ohjelmistopaketti sisältää TextMaker-nimisen tekstinkäsittelysovelluksen. Yhtiö myy Office-pakettia erittäin kilpailukykyiseen hintaan Microsoftiin verrattuna, ja lisäksi FreeOffice-paketin aiempi versio on ilmaiseksi ladattavissa. Latausta varten pyydetään sähköpostiosoite, johon lähetetään tuotteen aktivointiavain. Tämän avaimen avulla ohjelmisto on normaalisti käytettävissä. Mainosviesti tulee noin kerran kuukaudessa.

TextMaker-sovellus sisältää kaikki ominaisuudet mitä kirjoittaja, toimittaja, tai oikolukija tarvitsee. Myös tähän ohjelmaan kehittäjät ovat kopioineet tärkeimmät Wordin ominaisuudet, mutta TextMakerissa on myös omia hienoja lisäominaisuuksia. Ohjelman ulkoasun voi valita useasta valmiista teemasta (user interface). Tiedostojen talletusmuotoja on hyvä valikoima. Ohjelma toimii erittäin luotettavasti, ja pitää varmuuden vuoksi varmuuskopioita avoinna olevasta dokumentista. Puutteena on suomenkielisten sanojen tarkastuksen puuttuminen.

freeoffice textmaker kirjoittamiseen
FreeOffice.

Word vai joku toinen tekstinkäsittelyohjelma kirjailijalle?

Jos Microsoft Word on jo käytössä, sillä on hyvä jatkaa. Mikäli Microsoftin tuotteen hinta ei miellytä tai yhtiön jatkuvasti kasvava kiinnostus henkilökohtaisten tietojen keruuseen huolettaa, ovat tässä esitellyt muut ohjelmat hyviä vaihtoehtoja.

Jos haluat parhaan ilmaisen tekstinkäsittelyohjelman Windows, Mac tai Linux -tietokoneelle, kokeile FreeOffice TextMaker-ohjelmaa. Kokeile ensimmäiseksi vaihtaa teemaa (User Interface), joka vaikuttaa ohjelma ulkoasuun.

OnlyOffice näyttää erittäin lupaavalta tulokkaalta, joka yrittää tuoda uutta näkemystä tekstinkäsittelyyn. Jäämme odottamaan (meille tärkeiden) puuttuvien ominaisuuksien lisäämistä.

LibreOffice ja OpenOffice ovat hienoja voimannäyttöjä avoimen lähdekoodin yhteisöiltä, mutta kirjaa kirjoittaessa ongelmat tekstinkäsittelyohjelmassa eivät ole toivelistalla.

Vielä yksi vinkki: minkä tahansa ohjelman valitset ja mitä tahansa kirjoitat, opettele heti ensimmäiseksi käyttämään Tyyli (Style) ominaisuutta, jolla määrittelet kaikkien otsikkojen ja kappaleiden ulkoasun.