Miten hyvin tietokone osaa tunnistaa tekoälyn tuottaman kuvan?

robottikäsi ja ihmisen käsi. kuva: tumisu, pixabay lisenssi.
Kuva: Tumisu.

Tekoälysovellukset osaavat tuottaa paitsi erittäin sujuvaa proosa- ja asiatekstiä niin myös hienoja kuvia. Kertomalla tekoälypalvelulle minkälaisen kuvan haluaa, algoritmi hahmottaa nopeasti oman näkemyksensä lähes kohteesta kuin kohteesta. Tällaisia tietokoneen rakentamia kuvia löytää monilta sivuilta ja sosiaalisesta mediasta, mutta joskus on tärkeä tietää onko kuva aito vai tekoälyn tuotos. Kokeilimme muutamaa palvelua, jotka ovat erikoistuneet tarkastamaan onko tekoäly ollut mukana kuvan tekemisessä.

Hyvä kysymys on, tarvitaanko tosiaan tietokoneohjelma tarkastamaan toisen tietokoneen tekemä kuva? Kyllä tarvitaan, jos halutaan suurella todennäköisyydellä arvioida onko kuvan saanut aikaiseksi ihminen vai onko sen tehnyt tietokone tekoälysovelluksella. Ihminen on jo monen asiantuntijan mielestä hävinnyt kilpailun tekoälyä vastaan kun tehtävänä on arvioida kuvan aitoutta, mutta kun voimat yhdistetään kuvia tarkastavan sovelluksen kanssa päästään arviointitarkkuudessa pitkälle.

Kuvia tarkastavat palvelut toimivat jotakuinkin näin: lataa haluamasi valokuva tai laita kuvan linkki osoitettuun paikkaan, odota hetki, ja saat vastauksen ruudulle. Vastaus voi tulla sanallisesti, todenäköisyysprosenttina tai kuvaa koskevana tietopakettina. Tässä kolmen kuvien tarkastamiseen erikoistuneen palvelun esittely.

valokuvien tarkastuspalvelu AI or Not
AI or Not: todenäköisesti ihmisen ottama valokuva.

AI or Not

AI or Not (tekoäly vai ei) on helppokäyttöinen kuvien tarkastuspalvelu, joka vaatii tilin luomisen ennen kuin ensimmäistäkään kuvaa pääsee tarkastamaan. Ilmaiseksi voi tarkastaa 10 kuvaa kuukaudessa, ja maksamalla kuukausimaksua saa lisää tarkastuskertoja.

Vastauksen kuvan tekijästä AI or Not ilmoittaa sanallisesti: ihminen, tekoäly tai epävarma tulos. Kun palvelu on riittävän varma tekijän olleen tekoäly, se myös yksilöi mikä tekoälypalvelu kuvan on tehnyt (mid-journey, stable diffusion, tai DALL-E).

fotoforensics valokuvien tarkastamiseen välineitä
Fotoforensics tarjoaa työkalut arvioida valokuvan aitous.

Fotoforensics

FotoForensicsin toimintaidea poikkeaa kaikista muista kuvien tarkastukseen erikoistuneista palveluista. Sen mukaan kuvien analysointi on niin monimutkainen asia, että siihen ei ole olemassa yhtä nappia painamalla toimivaa ratkaisua. Sen sijaan Fotoforensics haluaa tarjota asiantuntijoille työkalun, jonka avulla he voivat päätellä onko kuvassa hyödynnetty tekoälyä vai ei.

Kun Fotoforensicsiin lataa kuvan, se ei todellakaan anna mitään vastausta, vaan kaivelee kuvasta irti kaiken mahdollisen tiedon, ja tarjoaa useita tapoja tarkastella sen dataa. Käyttöohjeita on käytännössä opiskeltava jotta siinä pääsee eteenpäin, mutta voi tosiaan olla, että oikeissa käsissä tällä välineellä saa luotettavia tuloksia.

illuminarty valokuvien tarkastuspalvelu. kuvakaappaus.
Illuminarty kuvien tarkastuspalvelu: kuva on 88.8 prosentin todennäköisyydellä tekoälyn tuotos.

Illuminarty

Illuminartyn tarkastamat kuvat saavat prosenttiluvun, joka ilmaisee millä todennäköisyydellä kuva on joko ihmisen tai tietokoneen tuottama. Kuvan tarkastus on ilmaista. Maksamalla kuukausimaksun saa kuvien analysoinnista lisätietoa, jonka perusteella voi itse arvioida mihin suuntaan tulosta haluaa painottaa.

Vielä on on hyvä todeta, että tekoälyn käyttöä tarkastavien palveluiden osaamisessa on erittäin suuria laatueroja. Niin suuria, että jokin palvelu on käytännössä täysin hyödytön kun toinen tuottaa erinomaisia tuloksia. Laajan testin kuvien tarkastussovelluksista on tehnyt Originality, joka löytyy tältä sivulta. AI or Not oli Originalityn testin parhaan tuloksen saanut palvelu, ja Illuminarty onnistui toiseksi parhaiten.