Uutiskooste: kahden näytön tablet, kustantaja myi kirjat tekoälylle, turvallinen puhelin Suomesta

okpad tablet kahdella näytöllä
Kuva: Bluegen, Kickstarter.

Suomalainen puhelinvalmistaja kehittää digitaalista tasapainoa hakevan puhelimen

HMD on ilmoittanut kehittävänsä Better Phone -puhelinkonseptia, jolla voidaan säädellä etenkin lasten liiallista koukuttumista sosiaalisen median houkutuksiin. Yhtiö järjesti kyselytutkimuksen vanhemmille, joiden vastauksista kävi ilmi suuri huoli lasten kasvusta verkkopalveluiden maailmassa.

Jos yksi näyttö on tablet-laitteessa liian vähän, niin tässä niitä on kaksi

Muistaakseni vastaavaa konseptia on tablet-tuotekategoriassa yritetty aiemminkin, mutta markkinoille on joka tapauksessa tulossa uusi laite missä E ink -harmaasävynäyttö ja LCD-värinäyttö ovat kumpikin käytettävissä. E ink -näytön koko on 7,8 tuumaa ja LCD-näytön 8,9 tuumaa. E ink-näytölle voi kirjoittaa käsin stylus-kynällä. Hongkongilainen tiimi saavutti Kickstarter-palvelussa rahoitustavoitteensa, joten Okpad-niminen tuote pitäisi olla tuotannossa jo elokuussa.

Kirjakustantaja myi kirjat Microsoftin tekoälyn käyttöön, mutta jätti kirjailijat ihmettelemään

Kustantaja Taylor & Francis on tehnyt noin 10 miljoonan euron sopimuksen Microsoftin kanssa, jossa kustantajan kirjat lisensoidaan tekoälyn käyttöön. Kirjailijoille kustantaja ei ole asiasta kertonut lainkaan, ei ole tarjonnut mahdollisuutta kieltää omien teosten luovutusta, eikä mistään korvauksista teosten käytöstä uudella tavalla ole tietoa. On toki aivan mahdollista, että moni kustannusopimus on antanut kustantajalle oikeudet kaikkiin mahdollisiin tulevaisuudessa keksittäviin tarkoituksiin ja formaatteihin, mutta siitä huolimatta asiaa pengotaan nyt Britanniassa kirjailijayhdistysten avustuksella.

Suomalaiset yritykset suhtautuvat työkielen vaihtamiseen englanniksi myönteisesti

Yritysjohtajien asenteita organisaation työkielen suhteen on kartoitettu suurissa yrityksissä. Noin 40% näki englannin työkielenä hyödyllisenä yritykselle, kun 25% ei pitänyt kielenvaihtoa järkevänä. Tutkimukseen osallistuneista yrityksistä 90% palkkaa jotakin muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvia töihin jo nyt.

Koulukirjastojen todettu vaikuttavan positiivisesti oppimiseen Yhdysvalloissa

Vaikka Suomessa ei aivan vastaavaa koulukirjastojärjestelmää olekaan, äskettäin avattu sähköinen kirjasto tuo kätevästi luettavaa myös kouluihin. Yhdysvalloissa yli 90% kouluista pitää omaa kirjastoa, mutta merkittävä vaikutus tutkimuksen mukaan oppimiseen on ammattitaitoisella henkilökunnalla, jota läheskään kaikissa kirjastoissa ei kuitenkaan ole.

Tekijänoikeusrikkomuksesta oikeuteen haastettu tekoäly-yhtiö ei usko The New York Timesin artikkelien olevan originaaleja

Tekoälyn tunnetuin yhtiö, ChatGPT:n kehittäjä OpenAI on haastettu tekijänoikeusrikkomuksista oikeuteen niin monta kertaa, että se on päättänyt ryhtyä vastaiskuun. Yhtiötä syytetään kirjojen ja artikkelien kopioinnista ja niiden käytöstä tekoälyn opettamisessa. Nyt OpenAI haluaa yhden syyttäjän, The New York Timesin, todistavan lehden artikkelien todellakin ovat alkuperäisiä, ihmisten kirjoittamia teoksia. Monimutkainen ja pitkä prosessi siis edessä.

Unescon maailmanperintökohteet ovat kiinnostavia matkakohteita, ja niitä on eniten Euroopan vanhoissa kulttuureissa

Jos matkakohteiden valinta on edennyt siihen pisteeseen, että kaikki suositut paikat lähialueilla on katsottu, Unescon maailmanperintökohteista voi löytyä apua. Tähän mennessä omat kokemukseni vierailuista maailmanperintöalueilla ovat olleet pääsääntöisesti onnistuneita.