Uutiskooste: miten e-kirjoilla kierretään kirjasensuuria, Nobel-palkinto tekoälyn perusmallin keksijöille, kirjamessut kutsuvat

helsingin kirjamessut: yleisöä

Kirja-alan suurtapahtuma Helsingin kirjamessut 24-27.10.2024

Helsingin messukeskuksessa Pasilan kaupunginosassa lokakuun lopussa on kuhinaa kun kirjallisuudesta kiinnostunut kansa, kirjailijat, kustantajat, ja tänä vuonna myös yli 30 kansainvälistä vierasta valtaavat kadut ja messuhallit. Esiintyjiä messuilla on kaiken kaikkiaan 1500, joten ohjelmasta on hyvä tarkistaa onko oma suosikkikirjailija mukana jollakin esiintymislavalla.

Fysiikan Nobel-palkinto vuonna 2024 tekoälyn algoritmien takana olevan neuroverkkokonseptin kehittäjille

Neuroverkkojen idea on aikoinaan saatu aivojen hermosolujen tavasta muodostaa monesta moneen solmujen välisiä yhteyksiä. Tästä on sitten lähdetty muodostamaan matemaattisia malleja, jotka voisivat toimia tietokoneohjelmissa. Nobelin palkintoon oikeuttaneet keksinnöt tehtiin 1980-luvun alussa kun John Hopfield ja Gefforey Hinton saivat aikaiseksi toimivan mallin.

Kirjojen sensurointia kierretään Yhdysvalloissa kirjastossa, joka lainaa teoksia e-kirjoina

Erikoinen tarina Yhdysvalloista, jossa joissakin osavaltioissa kunnat ja koulut sensuroivat kirjoja etenkin nuorilta. Vuonna 2022 Brooklyn Public Library perusti tätä rajoitusta kiertämään sähköisen kirjaston Books Unbanned. Se on tarkoitettu 13-26 vuotiaille yhdysvaltalaisille, jotka saavat tästä kirjastosta haluamansa teokset. Nyt sensuroituja kirjoja lainaava kirjasto raportoi 270 000 kirjalainaa tulleen täyteen.

Maailman parhaat luontokuvat vuonna 2024 (ainakin yhden perinteisen ja arvostetun kilpailun mukaan)

Lontoon Natural History Museum järjesti jo 60. kerran kilpailun valokuvaajille vuoden parhaan luontokuvan löytämiseksi. Osallistuneita kuvia oli 59 228, joita tuli peräti 117 maasta. Pääpalkinnon tänä vuonna voitti kanadalainen Shane Gross.

Tietokoneiden ja puhelinten päivitykset on syytä yeensä hoitaa heti kun mahdollista, mutta Windows 11 24H2 päivitys taitaa olla poikkeus

Yleensä todellakin on syytä päivittää PC:t ja kaikki nettiin kytkeytyvät vekottimet kun päivityksiä niihin vain on tarjolla, mutta Microsoft on tainnut pakata niin paljon tavaraa vuoden 2024 lopun päivitykseen, että huonolta näyttää. Ympäri maailmaa on jo saatu raportteja päivityksen jälkeen toimimattomista tietokoneista, ja nyt uusin tieto Saksasta kertoo joidenkin koneiden menettävän internet-yhteyden päivityksessä. Miten sen jälkeen voi korjata mitään jos ei pääse netistä hakemaan korjattuja ohjelmia? Yrittämällä palauttaa vanha Windows-versio? Nyt on juuri se hetki, jolloin ei ole järkevää noudattaa päivitä heti -ohjetta, vaan jäädä odottamaan Microsoftin korjattua Windows 11 24H2 pakettia.

Liettuan pääkaupunki Vilna yllätti matkaajat miellyttävästi, ja kaupungista löytyi pieni aprillipäivänä perustettu tasavaltakin

Monelle suomalaiselle Baltian maat ja varsinkin niiden pääkaupungit ovat jo tuttuja matkakohteita, mutta miten oikeasti on Liettuan ja sen pääkaupungin Vilnan kanssa? Äskettäin Via Baltica -reittiä matkatessa huomasimme vakavan vajauksen lähimaiden tuntemisessa juuri Liettuan kohdalla. Lyhyt kiertotie Via Balticalta Vilnaan ja kaupunkiin tutustuminen oli todella mukava yllätys. Vanha historiallinen keskusta on varsin suuri, jossa riittää tutkittavaa. Hommaa helpottaa ystävällisen rento ilmapiiri, paikallisten hyvä englanninkielen taito ja Euro valuuttana.

Liettuan pääkaupunki Vilna, aukio vanhassa kaupungissa
Vilna.