Perinteisen median ja Internetin mediakäytön välillä on Suomessa sukupolvien välinen kuilu. Alle 25-vuotiaat käyttävät jo enemmän Internetiä kuin televisiota, radiota tai lehtiä viihdesisällöistä nauttimiseen. Toinen raja kulkee 45 ikävuoden kohdalla, jota vanhemmat käyttävät lähes pelkästään perinteistä mediaa.
Teleyhtiö DNA tutkitutti suomalaisten tottumuksia viihteen käyttöön haastatteluin ja nettikyselyin. Tutkimukseen saatiin alkuvuonna 2011 noin 2000 henkilöä. Tämä on merkittävä tutkimustulos ja tukee noin vuosi sitten Viestintäviraston julkistaman tutkimuksen samansuuntaista tulosta.
Elämme erittäin merkittävän kulttuurimuutoksen alkuaikaa. DNA:n tutkimus dokumentoi erinomaisesti miten iso ero Google-sukupolven ja muiden ikäluokkien median käyttötavoilla on. Se mitä tutkimuksen graafit eivät suoraan kerro on tilanne 10 tai 20 vuoden kuluttua. Kun Google-sukupolvi vanhenee 10 vuotta, luopuuko se Internetin käytöstä ja siirtyy perinteisen median käyttäjäksi? En usko. Siinä tapauksessa 10 vuoden kuluttua alle 35-vuotiaiden suomalaisten valtamedia on Internet. 20 vuoden kuluttua käytännössä kaikki alle 45-vuotiaat hakevat viihteensä Internetistä.
Tuskin kehitys näin suoraviivaista on. Siinä vaiheessa kun mediatalot näkevät mihin nuoret sukupolvet aikansa ja rahansa käyttävät, mediabisnes siirtyy voimakkaammin Internetiin, tehden siitä entistä houkuttelevamman median myös vanhemmille ikäryhmille. Kehitys tuskin on lineaarista, vaan kriittisen pisteen ylityksen jälkeen, valtaosa luovasta työstä ja rahallisesta panoksista tullaan laittamaan kehittyvään mediaan muiden jäädessä vähemmälle huomiolle.
DNA:n tutkimuksesta:
– Alle 25-vuotiaat kuluttavat viihdettä jo enemmän Internetin kautta (Spotify, TV ja elokuvat tietokoneella) kuin perinteisessä muodossa.
– Yli 45-vuotiaat ovat tyypillisesti perinteisen median käyttäjiä.
– Yli neljäsosa suomalaisista katsoo televisio-ohjelmia tietokoneen kautta.
– Lehtien lukeminen tietokoneelta on lähes yhtä yleistä kuin paperilehtien lukeminen.
– Nuorilla viihde on myös aina mukana matkapuhelimessa. Matkapuhelimella kuunnellaan musiikkia, pelataan ja surffataan internetissä.