Näin luet verkkouutisia millä tahansa e-kirjojen lukulaitteella

E-kirjojen lukeminen sitä varten suunnitellulla lukulaitteella on niin miellyttävää, että toisinaan tulee mieleen miksei myös uutisia voisi lukea samalla tavalla? Nyt voi. Jos sinulla on lukulaite, voit ladata sinne uutisia valitsemaltasi sivustolta.

Klaava uutiset e-kirjana - uutisotsikot Klaava uutiset e-kirjana

Tässä näytteeksi Klaavan uutisia 15.5.2011 asti EPUB-e-kirjana. Jos halukkaita lukijoita löytyy, voimme tuottaa esimerkiksi kerran viikossa uuden Klaava uutiset-e-kirjan.

Uutisten muunnos e-kirjaksi perustuu Newstoebook-palvelun käyttöön. Sitä on helppo itsekin käyttää, jolloin haluamastaan sivustosta saa tuoreimmat jutut e-kirjaksi omaan lukulaitteeseen. Näin se käy:

1. Mene Newstoebook.com-sivustolle.

2. Kirjoita tai kopioi haluamasi sivuston Newsfeed (Uutissyöte tai RSS-feed) tyhjään kenttään. Esimerkiksi Klaavalla se on http://www.klaava.fi/feed

3. Palvelu hakee saamastaan osoitteesta uutisia, kunnes tarjoaa ’Get EPUB’ ja ’Get Kindle’ vaihtoehdot. Valitse Get EPUB, jos sinulla on mikä tahansa muu laite kuin Amazon Kindle – myös jos luet iPadilla, puhelimella tai PC:llä. Vain Kindle-laitteen käyttäjät valitsevat Get Kindle.

4. Avautuvaan ikkunaan kannattaa ruksata sekä ’Sort articles chronologically’ (jutut aikajärjestykseen) että ’Get full text contents’ (ota mukaan artikkelien koko teksti) -kohdat. Paina OK.

5. Seuraavaksi Newstoebook muodostaa e-kirjatiedoston ja yrittää tallettaa sitä tietokoneellesi. Riippuu Internet-selainohjelmastasi ja sen asetuksista miten ja mihin sen talletat. Tietokoneelta voit siirtää e-kirjan lukulaitteeseen. Alkuun pääset täältä, jos e-kirjojen lataaminen ei ole tuttua.

Jutuissa mukana olleet valokuvat siirtyvät myös e-kirjaan, mutta videot eivät.

Mielenkiintoista tässä on verkkojulkaisijan kannalta tilanne, että jokin palvelu (tässä tapauksessa Newstoebook.com) kopioi julkaisijan sivustolta sisällön, tekee sille formaattimuunnoksen ja lähettää kopioidun sisällön käyttäjälle. Alkuperäinen julkaisija ei saa korvausta ja koska myöskään mainokset eivät mene uuteen teokseen mukaan, epäsuoraakaan korvausta julkaisijalle ei tule. Tämä sama ongelma hiertää Apple iPad-laitteelle tehtyjen lukuisten erittäin houkuttelevien uutisten lukusovellusten tekijöiden ja lehtikustantajien välejä.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *