Musiikin lataus netistä säästä luontoa

Musiikin lataaminen netistä yhdistyy usein negatiivisiin mielikuviin, kuten toisen luovan työn varastamiseen. Positiivisia asioita ovat puolestaan mahdollisuus ostaa ja ladata nettikaupoista ihan laillista musiikkia. Musiikin lataaminen netistä säästää aikaa, vaivaa, rahaa ja ennen kaikkea – luontoa.

Nyt on tutkittua tietoa siitä, että musiikkialbumin lataaminen netistä vähentää hiilidioksidipäästöjä 40-80% verrattuna perinteisen fyysisen CD:n hankkimiseen.

CD:n hankkimisen luontoa kuormittavan laskennan pohjana oli kolme skenaariota. Yhdessä asiakas tilasi CD:n netistä ja se toimitettiin hänelle kotiin. Toisessa asiakas meni kauppaan ostamaan CD:n. Suurin luontoa säästävä elementti musiikin lataamiselle netistä tuli siitä, että fyysinen CD pitää valmistaa, pakata ja kuljettaa pitkiäkin matkoja.

Yhdysvaltalainen Carnegie Mellon University teki tutkimuksen, jonka rahoittivat Microsoft ja Intel. Tutkimuksen tekivät yliopiston tutkijat, joita avusti Stanfordin yliopiston kanssa tekemisissä oleva tutkija.

Jos netistä ostaa omalle koneelle ladattavaa musiikkia, kannattaa osta vain ja ainoastaan MP3-tyyppisiä kappaleita. Tietääkseni kaikki Suomessa toimivat nettimusiikkikaupat tarjoavat vain elämän vaikeaksi tekevää kopiosuojattua musiikkia. Ulkomailla hyvin toimivia, hyvälaatuista MP3 musiikkia tarjoavia nettikauppoja ovat ainakin emusic.com ja eclassical.com.

Bittien ympäristöä säästävää ominaisuutta fyysisten esineiden valmistamisen sijasta on käsitelty aiemmin myös Uudessa Suomessa.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *