Viisi konkreettista asiaa minkä vuoksi kannatta pysyä paperille painetuissa kirjoissa

Myönnän, että on tullut silloin tällöin intoiltua e-kirjoista aika tavalla. Koska painetusta kirjasta on voinut intoilla jo 1400-luvulta lähtien, se ei ole saanut täällä paljon palstatilaa. Nyt korjaan tilanteen. Tässä on viisi konkreettista asiaa, minkä vuoksi paperille painettu kirja on parempi kuin e-kirja.

Old books in British Library, Vanhoja kirjoja hyllyssä

1. Lukemalla painettua kirjaa julkisella paikalla voi näyttää ohikulkijoille fiksuutensa tai elämäntyylinsä. Kokenut lukija harkitseekin tarkkaan minkä kirjan selkämystä muille näyttää. Samoin kotona kirjahyllyn kirjat ovat kertoneet vierailijoille asukkaiden elämänarvoista ja -tavoista. Lukulaitteella e-kirjaa lukeva ihminen osoittaa muille olevansa kehityksen hermolla, mutta ei pysty välittämään itsestään muita arvoja.

2. Painetuilla kirjoilla on jälkimarkkinat. Parikymmentä vuotta sitten antikvariaatteihin saattoi kävellä sisään lukemansa kirjapinon kanssa ja kävellä ulos uuden kirjapinon kanssa. Lompakko keveni hieman, mutta ei läheskään niin paljon kuin kirjakaupassa. Kierrätys hoitui helposti. Enää vanhoja kirjoja (paitsi jos ne ovat todella vanhoja) on kohtuullisen turha tyrkyttää divareihin. Erään kauppiaan mukaan kirppismyyjät ovat sotkeneet markkinat ja tavallisilla käytetyillä kirjoilla ei juurikaan ole enää kaupallista arvoa. E-kirjoilla asiat ovat sitäkin huonommin, sillä niitä ei voi myydä eteenpäin lainkaan.

MReader S600 e-kirjojen lukulaite

3. Paperisen kirjan elämänkaaren päätöspiste voi olla muodonmuutos leikkikaluksi. Esimerkiksi koirat järsivät mielellään kalliita kovakantisia kirjoja ja lapset piirtelevät innokkaasti historiallisen arvoteoksen sivuille omaa taidettaan. E-kirjaa ei oikein koirakaan tykkää järsiä, sillä se on yleensä suojattu kovalla metallisella tai muovisella kotelolla.

4. Painetun kirjan saattoi lainata tai antaa jollekin toiselle. Kopiosuojatut e-kirjat on lukittu joko laitteeseen, sähköpostitunnukseen, Adoben lukuohjelman tunnukseen tai verkkokaupan tiliin eikä kirjoja voi siirtää toiselle tunnukselle.

5. Painettu kirja on kätevä symboli mielenosoituksissa ja mielenilmauksissa. Kirjoja on voinut polttaa roviolla, jos ne ovat edustaneet liiaksi valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä. Kirjoja on voinut heiluttaa kulkueissa ja mielenosoituksissa vahvistamaan haluttua sanomaa. E-kirjoja ei tiettävästi ole vielä poltettu mielenosoituksissa eikä heiluteltu kuten Maon punaista kirjaa kansankokouksissa.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *