Satojen taulujen puutarha

Puutarhanhoito on niin suosittua, että kirjakauppojen hyllyt notkuvat toinen toistaan värikkäämpiä hoito-oppaita ja televisiosta voi katsella suuren osan illasta pelkkiä puutarhaohjelmia. Moni mediassa esiintyvä puutarha-asiantuntija on Britanniasta, kuten myös taidemaalari Claude Monetin puutarhan uusi hoitaja. Claude Monet oli kuitenkin ranskalainen ja hänen puutarhansa sijaitsee Ranskassa, hieman Pariisista luoteeseen Givernyn kylässä.

Claude Monet, Giverny, BBC

Claude Monet ei ollut mikä tahansa harrastajapuutarhuri vaan hän käytti aluetta kuuluisimpien taulujensa aiheena. Esimerkiksi Vesililjat-sarja ja silta ovat suoraan hänen puutarhastaan. Nykyään Givernyn puutarha on suosittu turistikohde, jossa Monet’n ihailijat voivat käydä etsimässä suosikkitaulujensa maalauspaikkoja. BBC:n video Claude Monetin puutarhasta löytyy täältä.

Taiteilija vietti 53 vuotta puutarhassa, josta hänellä ole selkeä visio. Se ei saanut olla hyvin organisoitu, vaan Monet järjesteli kasveja mielummin esimerkiksi värien mukaan. Hän puuttui myös ohi virtaavan joen kulkuun, jotta sai puutarhaansa lammen. Tällä lammella syntyi Vesililjat-sarja. Taiteilija oli lammestaan niin tarkka, että pyrki päivittäin kerämään veteen kerääntyvää levää ja muuta ylimääräistä ainesta pois.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *