Smart TV tulee olohuoneeseen ja tuo mukanaan internetin

Television suhteellisen lyhyt historia on ollut liki täydellinen menestystarina. Heti kun ihmiselle jää asumis- ja ruokakulujen jälkeen pari satasta ylimääräistä, hän ostaa televisiovastaanottimen. Hyvin usein hänestä samalla tulee tylsänä ruutua tuijottava sohvaperuna, koska media on ollut yksisuuntainen. Vaan ei ole enää. Uudet Smart TV-laitteet kytketään TV-verkon lisäksi internetiin, jolloin olohuone muuttuukin sosiaalisen median viestintäalueeksi.

Samsung Smart tv ja Smart hub päämenuSamsung Smart TV ruudulla Yle Areena-sovellus

Televisio on aina ollut yksinkertainen laite. Mustavalkotelevisiossa oli pari nappulaa, joilla saattoi vaihtaa kanavaa ja hiljentää ääntä mainosten ajaksi. Kaukosäädin on television tähänastisen historian suurimpia keksintöjä, jota ilman elämä kävisikin erittäin hankalaksi. Digitaalinen televisiosignaali muutti kuitenkin kaiken: televisio kehittyi tietokoneeksi.

Itse oletin, että digitaalisen TV-signaalin myötä olohuoneen televisio vaihtuu joka kodissa suurinäyttöiseen PC:hen, jonka ruudulta TV-ohjelmia katsellaan ja jonka kiintolevylle ohjelmia talletetaan. Ei, onkin käymässä juuri päinvastoin: tietokone tulee television sisälle, jolloin saadaan aikaiseksi Smart TV. Konkreettisesti se tarkoittaa modernin televisiovastaanottimen kytkemistä kodin laajakaistamodeemiin, jolloin telkkari on internetiin liitetty medialaite.

Smart TV-laitteen katsoja vaihtaa kaukosäätimestä paitsi TV-kanavaa, myös web-sivua. Hän käy Facebookissa, Twitterissä, soittaa Skype-puhelun, katsoo tuoreet kissavideot YouTubessa ja tarkistaa mitä ohjelmia Yle Areenan sivuilta voisi katsoa.

Ehkä ei ole mitään järkeä tarkistaa omien kavereiden Facebook-statusta koko perheen silmien alla olohuoneessa tai soittaa henkilökohtaista Skype-puhelua Smart TV:llä kesken Salatut elämät-sarjan, mutta se kuitenkin on mahdollista. Huomattavasti enemmän järkeä on käydä vuokraamassa elokuva esimerkiksi Viaplay-vuokraamosta suoraan Smart TV:n ruudulle.

Elokuvien vuokrauksen lisäksi olohuoneessa tulee olemaan käyttöä sosiaaliselle TV:lle. Esimerkiksi näin: olohuoneen isolla ruudulla tulee suora lähetys Idols-finaalista. Ne katsojat, jotka haluavat osallistua ohjelmasta käytävään keskusteluun muun maailman kanssa näpelöivät kukin omia tablet-laitteitaan ja älypuhelimiaan, joilla ovat kirjautuneet esimerkiksi Twitter-palveluun. Olohuoneen TV-kommentaattorit saavat maailmanlaajuisen yleisön.

Televisioteknologian kehityksen voittajia ovat sellaiset internet-palveluita kehittävät yhtiöt, jotka osaavat yhdistää sosiaalisen median muuhun mediaan, kuten televisio-ohjelmiin ja kirjoihin sekä laitevalmistajat, jotka näkevät uuden mediakulttuurin synnyn ja osaavat huomioida sen TV-, PC- tablet-, puhelin- ja pelikonsolituotteissaan.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *