Postin kadottama Arthur Conan Doylen esikoisteos julkaistiin sata vuotta myöhässä

Sherlock Holmes ja Baskervillen koira-kirjojen luojan Arthur Conan Doylen jäljiltä on löydetty uusi julkaisematon teos. Kyseessä on kirjailijan esikoisteos, joka hävisi postissa matkalla kustantajalle. Myöhemmin maailmanlaajuisesta menestyksestä nauttinut Conan Doyle ei jälkikäteen ollut pahoillaan käsikirjoituksen häviämisestä, vaan kirjoitti sen uudelleen. Nyt yli sata vuotta käsikirjoituksen häviämisen jälkeen kirja The Narrative of John Smith on saatavilla.

Conan Doyle kirjoitti romaanin vuosina 1883 ja 1884, jolloin hän oli hieman yli 20-vuotias. Teoksessa sairauden vuoksi huoneessaan vankina oleva mies miettii maailman menoa.

British Library sai Conan Doylen esikoiskirjan käsikirjoituksen haltuunsa vuonna 2007. Se on ollut esillä museossa siitä asti ja kirjan julkaisun kunniaksi sen ympärille on koottu näyttely, joka on avoinna 5.1.2012 asti.

Conan Doyle säätiö on sitä mieltä, että oli kirjailijan onni kun posti hävitti ensimmäisen käsikirjoituksen. Lähinnä nyt julkaistu kirja tarjoaa säätiön mukaan ”ainutlaatuisen ikkunan kirjailijan mieleen, ajatteluun ja empaattisiin mielipiteisiin”.

Myös Arthur Conan Doyle piti esikoistaan kehnona ja oli vitsaillut tutuilleen: ”Järkytykseni kirjan kadotessa ei olisi mitään sen rinnalla jos se yhtäkkiä ilmestyisi jostain esiin painettuna.”

British Libraryn verkkokaupasta painetun kirjan saa omakseen 9.95 punnalla. BBC uutisoi asiasta täällä.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *