Tämä kamera mullistaa valokuvauksen

Viimeisen kymmenen vuoden aikana digitaaliset kamerat ovat aikaansaaneet valokuvauksen räjähdysmäisen suosion kasvun. Satunnaisen kuvaajan ei tarvitse enää edes ostaa kameraa erikseen, sillä kohtuullisen kameran saa älypuhelimen mukana. Samaan aikaan videokuvaamisen ja järjestelmäkameroiden käyttö on lisääntynyt huimasti. Ihmeellisin asia kuitenkin on, että digitaaliseen mediaan siirtyminen ei muuttanut valokuvauksen perustekniikkaa – ennen kuin nyt.
Lytro
Lytro on kehittänyt digitaalisen kameran, joka pystyy tallentamaan kehyksessä näkyvän kuvan koko syvyydessään. Lytro kutsuu teknologiaa Light Field –järjestelmäksi, jonka kehittäminen aloitettiin jo 15 vuotta sitten Stanfordin yliopistossa. Kameralla kuvatessa ei tarvitse huolehtia fokuksesta, koska kamera joka tapauksessa rekisteröi myös syvyysinformaation.

Lytro on vallankumouksellinen kamera, jonka salaisuus piilee paitsi Light Field -sensorissa, joka rekisteröi kuvainformaation, niin myös ohjelmistossa, jolla kuvia katsellaan. Kameran mukana tuleva PC-ohjelmisto antaa katsojan fokusoida täsmälleen haluamaansa yksityiskohtaan kuvassa (siis kuvan ottamisen jälkeen). Tätä kannattaa kokeilla itse Lytron kuvagalleriassa (klikkaa mihin tahansa kohtaan kuvassa ja katso mitä tapahtuu).

Lytro näytekuva

Tästä on lyhyt matka kolmiulotteiseen kuvaan, jota Lytro lupaileekin vuodelle 2012, jolloin kameran toimitukset alkuvuodesta alkavat. Kameran hinnat lähtevät 399 dollarista.

Koska kuvainformaatiota Lytron tallentamissa kuvissa on huomattavasti enemmän kuin perinteisissä, litteissä valokuvissa, kuvat vievät tallennustilaa enemmän kuin normaalit digikuvat. Lytron näytekuvissa ei myöskään ole yhtään hämärässä napattua kuvaa, joten teknologian selviäminen vähässä valossa on kysymysmerkki. Ehkä jonain päivänä joku tekee niin tehokkaan prosessorin, että samalla tekniikalla voidaan kuvata myös videoita.

Video, jossa Lytron kehittäjät esittelevät kameraansa AsiaD-konferenssissa:

Jotain tämänkaltaista valokuvauksen teknologiassa pitikin tapahtua, koska digitaalinen media mahdollistaa sellaisia ominaisuuksia, jotka eivät yksinkertaisesti olleet aiemmin mahdollisia.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *