Paperikirjan jäljittely uudessa mediassa ei ole kestävä ratkaisu

Korealaisen KAIST-instituutin (Institute of Information Technology Convergence) tutkijat ovat tarttuneet e-kirjojen ja paperikirjojen käyttötapojen eroihin. He eivät kehittäneet uutta laitetta, vaan koodasivat erittäin näyttävän lukuohjelman iPad-tabletille, jolla lukeminen muistuttaa paperikirjan lukemista. Lukuohjelmalla voi esimerkiksi selata e-kirjan sivuja aivan uudella tavalla ja hypätä kolme sivua taaksepäin koskettamalla ruutua kolmella sormella.

Katso video instituutin prototyyppiohjelmasta:

Tutkijoiden tuottama lukuohjelma on erittäin näyttävä, mutta tällainen tutkimus on rahan tuhlausta. Se vie uutta mediateknologiaa aivan väärään suuntaan.

Oikea suunta uudelle mediateknologialle, kuten e-kirjoille ja lukulaitteille on käyttää hyväksi niitä mahdollisuuksia mitä uusi teknologia tuo mukanaan. Samalla osa vanhoista käyttötavoista, kuten kirjan sivut ja sivujen kääntely voidaan tarpeettomina unohtaa.

Kun vanhan teknologian korvaava uusi teknologia keksitään, uuden käyttöönoton helpottamiseksi se usein esitetään vanhan kaltaisena, jotta asiakkaiden olisi se helpompi omaksua. Uusi teknologia tarjoaa yleensä kuitenkin helpomman, nopeamman ja halvemman tuotteen ja käyttökokemuksen kuin vanha. Mitän nopeammin kehitys ohjautuu uusien mahdollisuuksien hyödyntämiseen, sitä nopeammin asiakkaat niitä oppivat käyttämään ja arvostamaan.

Media-alalta televisio on sopiva esimerkki. Ensimmäiset televisio-ohjelmat olivat radiosta siirrettyjä formaatteja. Kun liikkuvaa kuvaa opittiin hyödyntämään ja ohjelmien tallennus etukäteen alkoi toimia, televisiosta kehittyi radion nopeasti voittanut media. Uuden välineen mahdollisuuksien hyödyntäminen oli ratkaiseva tekijä television menestyksessä, joka jatkuu edelleen.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *