Iron Sky -elokuvan jakelija haastaa faneja oikeuteen Saksassa

Rohkea ja innovatiivinen suomalainen elokuvien tekijäryhmä, joka on saanut aikaiseksi omaperäiset elokuvat Star Wreck ja Iron Sky, on osannut hienosti hyödyntää internetiä digitaalisena jakelu- ja markkinointikanavana sekä resurssien hankintalähteenä. Saksassa on nyt kuitenkin syntynyt hämmentävä tilanne. Iron Sky -elokuvan saksalainen jakeluyhtiö Polyband lähettää internetin piraattisivuilta leffan ladanneille faneille 800 euron maksulappuja, jonka maksamatta jättäminen vie fanin oikeuden eteen.

Iron Sky Nazi

Iron Sky -elokuva rahoitettiin osaksi perinteisin keinoin – hankkimalla rahaa sijoittajilta – ja osaksi käyttämällä ilmaista vapaaehtoistyövoimaa. Vapaaehtoistyövoiman hakemiseen ja koordinointiin elokuvan tekijät käyttivät ainakin Wreckamovie-palvelua, jonka ryhmä on itse luonut. Palvelun ideana on, että jonkin elokuvan puuhamiehet voivat pyytää vapaaehtoisia tuottamaan elokuvaa varten esimerkiksi kokonaisia lavastuksia (tietokoneella tehtyjä), piirtämään yksinkertaisen logon jollekin elokuvassa näkyvälle yritykselle, tai mitä tahansa siltä väliltä.

Iron Sky -elokuvan tuotannossa siis hyödynnettiin samoja teknologioita, periaatteita ja nettikulttuuria mitä piraatitkin pitkälle kannattavat. Nyt kun nettiaktiivien vuoro olisi saada jotain takaisin Iron Sky -elokuvalta, heitä ollaan Saksassa haastamassa oikeuteen. Laki tähän toki antaa mahdollisuuden, sillä lupaa elokuvan lataamiselle faneilla ei ole.

Tämä voi olla saksalaisjakelija PolyBandin oma-aloitteinen projekti, mutta hämmentävän kuvan se antaa suomalaisen elokuvaryhmän periaatteista. Toivottavasti asia selvitetään pian, muuten Wreckamovie-crowdsourcing joutuu perustelemaan toimintatapaansa.

Asiasta uutisoi GigaOM.
Iron Sky -elokuvan kotisivut.
Wreckamovie on Iron Sky -leffassakin käytetyn vapaaehtoistyövoiman hankinta- ja koordinointipalvelu.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *