E-kirjojen lukulaitteiden myynti kasvaa tai hiipuu kauppajärjestelmien mukana

Elektroniikka- ja tietotekniikkatuotteet tulevat ja menevät varsin nopeasti. Siihen olemme tottuneet, mutta kuitenkin: vain viisi vuotta sen jälkeen, kun verkkokauppa Amazon aloitti e-kirjojen ja lukulaitteiden aikakauden, lukulaitteiden myynnin odotetaan kääntyvän jo laskuun. Näin arvioi markkinatutkimusyhtiö ABI Research nostaen kaksi syytä nopealle markkinatilanteen vaihtelulle.

Bebook lukulaitteen valikko

ABI Research on laskenut e-kirjojen maailmanlaajuisen myynnin olleen 15 miljoonaa kappaletta vuonna 2011. Tutkimusyhtiö odottaa lukulaitteiden myynnin jäävän 11 miljoonaan kappaleeseen vuonna 2012. 26% pudotus yhdessä vuodessa on uudelle tuotekategorialle jyrkkä alamäki. Tästä eteenpäin ABI Research arvelee lukulaitteiden myynnin hiipuvan 6,1% vuosivauhtia vuoteen 2017 asti.

Tutkimusyhtiö on päätellyt kahden asian kutistavan lukulaitemarkkinaa: tablet-laitteiden menestyksen ja toimivien e-kirjajärjestelmien puuttumisen muilta kuin Yhdysvaltain ja Britannian markkinoilta.

Tablet-laitteiden menestys syö lukulaitteiden kauppaa, koska tabletilla, kuten Apple iPadilla tai Samsung Galaxy Tabilla voi näppärästi lukea e-kirjoja. Tabletilla voi myös lukea rikastettuja – videota ja ääntä sisältäviä – e-kirjoja. Lisäksi tableteilla voi tehdä monta muutakin asiaa mihin tietokoneella on jo tottunut.

Toinen syy, e-kirjajärjestelmät, ovat laaja ja monisyinen asia. Maailman eniten myyty lukulaite ei sattumalta ole Amazon Kindle. Se on eniten myyty, koska Amazon on kehittänyt e-kirjoja varten niin helpon osto- ja lukemisjärjestelmän, että uuden kirjan saa ostettua ja ladattua Kindle-lukulaitteeseen kahdella valinnalla. Niissä maissa, missä Kindle ja e-kirjoja sen maan kielellä on Amazonin kaupasta saatavilla, kauppa käy.

Järjestelmän kehitys ja sovittaminen pienten markkinoiden tarpeisiin ei välttämättä ole Amazonille kannattavaa, joten se on valinnut tarkkaan maat missä kokonaisjärjestelmä toimii. Koska ABI Research ei näe kehitykselle nopeaa aikataulua, se ei myöskään usko lukulaitteiden markkinan kasvuun.

Toinen kokonaisjärjestelmien kehittänyt yhtiö on kirjakauppaketju Barnes&Noble, jonka laitteet ja kirjat ovat kuitenkin vain Yhdysvalloissa ja vuoden 2012 loppuun mennessä myös Britanniassa saatavilla.

ABI Research uskoo kuitenkin e-kirjan lukulaitteen säilyvän pienen käyttäjäryhmän tuotteena. Himolukijat, paljon matkustavat ja oppikirjoja lukevat ihmiset tarvitsevat jatkossakin lukulaitetta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *