E-kirjojen lukulaitteina käytetyt tabletit ja puhelimet synnyttävät uudenlaista tarinankerrontaa

Kirjoja voi lukea monenlaisella laitteella, mutta internetiin kytketty laite tuo uuden ulottuvuuden kirjallisuuteen: aikaan ja paikkaan sidotun kertomuksen. Neljä kirja-alan ja digitaalisen median osaajaa on yhdistänyt voimansa ja tuottanut The Silent History (Hiljainen historia) –nimisen kirjan. Sitä voi lukea Apple iPad ja iPhone –laitteilla, mutta vain pienen palan kerrallaan.

The Silent History –kirja on jaksotettu noin 1500 sanan (pitkähkön artikkelin) mittaisiin osiin. Joka päivä lukija saa luettavakseen yhden, ja vain yhden osan. Ei auta, vaikka kuinka haluaisi mennä eteenpäin. Koko tarina on 500-sivuisen romaanin mittainen. Ensimmäiset 20 osaa saa 2 dollarilla, mutta kirjan tekijät eivät kerro mihin suuntaan hinta liikkuu kun tarinaan koukkuun jääneet lukijat haluavat lisää.


Video esittelee kirjan toimintoa, jossa lukijan täytyy löytää täsmälleen oikea tapahtumapaikka saadakseen lisätietoa.

Toinen erikoinen ominaisuus The Silent History –kirjassa on sen sitominen paikkaan. Lukija voi nimittäin saada lisää tietoa tarinasta menemällä määrättyyn paikkaan kirjan kanssa. Tämä edellyttää GPS-paikantimen toimimista laitteessa, sillä virhemarginaali on vain 10 metriä. Kun oikean paikan löytää, voi siis lukea lisätietoa, toisten lukijoiden raportteja ja kirjoittaa oman raportin paikan päältä.

Eikö tällainen kirja muistuta aika tavalla peliä? Ehkä, mutta ei kai se niin vaarallista ole? Kirjallisuuden ystävätkin kaipaavat liikuntaa. Jos tarina olisi Angry Birds- tai Fifty Shades –kertomus, kiinnostuneita tapahtumapaikkojen tutkijoita voisi löytyä.

Suomessa tällaiselle paikkaan sidotulle tarinalle voi olla vaikea löytää niin paljon lukijoita, että sitä kannattaisi tuottaa. Tapahtumapaikkojen on oltava usean miljoonan asukkaan metropolissa, jotta tarpeeksi halukkaita maksajia löytyy.

The Silent History kirjan esittelysivut.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *