Pirate Bay –palvelun avainhenkilöistä kertova dokumenttielokuva katsottavissa täällä

The Pirate Bay on voimakkaita mielipiteitä herättävä internet-palvelu, jonka toiminta-ajatuksena on välittää tietoa siitä, mistä digitaaliseen muotoon tallennettuja sisältötuotteita voi ladata omalle tietokoneelle. Se käynnistyi vuonna 2003 ja laajeni nopeasti maailmanlaajuiseksi palveluksi. Oikeuteen avainhenkilöt Peter Sunde, Fredrik Neij ja Gottfrid Svartholm haastettiin vasta vuosia myöhemmin. Dokumenttielokuva TBP AFK seuraa näiden kolmen henkilön törmäystä oikeuslaitoksen kanssa.

Elokuvan nimi on lyhenne sanoista The Pirate Bay – Away From Keyboard (pois näppäimistöltä). Dokumentin on ohjannut Simon Klose. Hän keräsi materiaalia elokuvaan neljän vuoden ajan. Elokuva esitettiin Berliinissä Berlinare-elokuvafestivaaleilla 9.2.2013. Internetistä sen voi katsoa tältä sivulta. Elokuvan kotisivuilla siitä voi myös halutessaan maksaa.

Katso tästä koko Pirate Bay TBP AFK elokuva:

Elokuvassa puhutaan pääasiassa ruotsia, ja siinä on englanninkielinen tekstitys.

Elokuvan aikana oli erikoista seurata miten naivisti kolme avainhenkilöä ainakin oikeusprosessin alussa suhtautuivat asiaan. Kun ilmeisesti Yhdysvaltojen ja suurten mediatalojen painostuksesta Ruotsi lopulta ryhtyi tutkimaan Pirate Bayn edesottamuksia, panokset oikeusprosessissa olivat jo suuret. Vihjauksia esitetään moneen suuntaan. Myös linkki Julian Assangeen ja Wikileaksiin vilahtaa elokuvassa.

Elokuva ei kuitenkaan taustoita yhtään mitään. Esimerkiksi perusasia rahaliikenteestä: mihin kaikki tulot ovat päätyneet jää vastaamatta. Avainhenkilöiden motiivitkaan eivät oikein selviä elokuvasta. Joka tapauksessa, tämä on katsomisen arvoinen dokumentti.

The Pirate Bay on yksi maailman suositummista internet-sivustoista koska sieltä löytyy sellaisia digitaalisia sisältötuotteita, joita muualta on hankala tai mahdoton löytää. Esimerkiksi TV-sarja voi olla katseltavissa vain Britanniassa, mutta ei muissa maissa. Kun joku laittaa The Pirate Bay –sivustolle linkin TV-sarjan ladattavaan versioon, koko maailma voi katsella ohjelmaa. Sama koskee musiikkia, kirjoja, elokuvia ja kaikkea digitaalisessa muodossa olevaa materiaalia. Ikävä juttu on, että The Pirate Bayn kautta liikkuu valtava määrä ilman lupaa levitykseen laitettuja laittomia kopioita.

Suomen verkko-operaattorit on määrätty estämään pääsy The Pirate Bayn sivuille. Teknisesti valveutuneet käyttäjät kiertävät kuitenkin estoa käyttämällä proxy-palvelimia tai muita sivustoja välittäjänä.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *