Arvio: Apple iBookstoren osuus maailman e-kirjamarkkinoista 24%

Teknologiamarkkinatietoja analysoiva Horace Dediu on kaivellut Applen ilmoittamia myyntilukuja ja päätynyt niiden pohjalta e-kirjojen maailmanlaajuisia markkinoita koskeviin johtopäätöksiin, jotka ovat aiheuttaneet melkoista keskustelua asiantuntijoiden keskuudessa. Hänen arvionsa mukaan elektroniikkayhtiö Apple on onnistunut saamaan 24 prosentin markkinaosuuden maailman e-kirjamarkkinoista iBookstore-kaupan avulla. Kauppa on aina avoinna Apple iPad ja iPhone –laitteille, joihin kirjoja voi ladata suoraan luettavaksi.

Apple iBookstore, bestsellers

Arvio perustuu Applen ilmoittamiin myyntulukuihin. Apple on kertonut myyneensä lokakuussa 2012 jo 400 miljoonaa e-kirjaa iBookstoresta. Huima luku, kun muistetaan iPad-tabletin ja iBookstoren tulleen myyntiin vuonna 2010. Pelkästään vuonna 2012 Applen arvioidaan myyneen 200 miljoonaa e-kirjaa.

Luvut ovat valtavia, mutta joku myy e-kirjoja vieläkin enemmän. Eri arvioiden mukaan Amazonin markkinaosuus olisi vähintään puolet maailman e-kirjojen markkinoista. Amazonin ja Applen jälkeen muille kauppiaille jää vain murusia. Kobo lienee yksi suurimmista murujen kahmijoista, sillä se on nopeasti laajentunut alkuperämaansa Kanadan ulkopuolelle.

Mikäli aiempi arvio koko e-kirjamarkkinan suuruudesta vuonna 2012 – 859 miljoonaa dollaria – on oikealla tasolla, voimme odottaa miljardin dollarin ylittyvän reilusti vuonna 2013.

Horace Dediun alkuperäinen analyysi.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *