Mikä painetun kirjan formaatti häviää kun e-kirja yleistyy?

Painettujen kirjojen myynnin laskiessa, tai pysyessä tasaisena, e-kirjat ovat joissakin maissa pitäneet kirja-alaa pinnalla tai kasvussa. Koska Yhdysvalloissa sähköiset kirjat ovat jo kaiken kansan tuotteita, saamme sieltä tietoa ja tilastoja miten markkinat muutaman vuoden aikajänteellä ovat kehittyneet ja miten e-kirjojen yleistyminen on vaikuttanut perinteisten kirjaformaattien suosioon.

USA, kirjaformaattien kehitys
Suurenna kuva
Kaavion tiedot Bowker Market Research ja kaavio Publishers Weekly.

Yllä olevan kaavion väripalkit (ylhäältä alas) tarkoittavat seuraavia formaatteja: muu, e-kirja, äänikirja, kovakantinen, pehmeäkantinen, pokkari.

Ensiksi huomio kiinnittyy e-kirjan erittäin nopeaan yleistymiseen sen jälkeen kun markkinat lähtivät liikkeelle. Vuonna 2010 e-kirjojen osuus USA:n kirjamyynnistä oli 7%, kun vuonna 2012 se oli jo 26 ja 29 % välillä. Siis vain vajaa kaksi vuotta kului uuden kirjaformaatin lopulliseen läpimurtoon, kun kehitys oli kerran käynnistynyt.

E-kirjoja on myös useita formaatteja, mutta se ei välttämättä ole niiden nopeaan kehitykseen vaikuttanut. Suosituin e-kirjaformaatti Yhdysvalloissa on Amazon Kindle, jonka osuuden arvioidaan olevan 67%. Loput ovat käytännössä EPUB-muotoisia kirjoja.

Kirjaformaattien markkinaosuudet Yhdysvalloissa vuoden 2012 lopussa:
– muu 8%
– e-kirja 27%
– äänikirja 1%
– kovakantinen 28%
– pehmeäkantinen 28%
– pokkari 8%.

Perinteisten kirjaformaattien suurin häviäjä on ollut pehmeäkantinen pokkarikokoinen kirja. Kovakantinen ja pokkaria suurempikokoinen pehmeäkantinen kirja ovat kumpikin antaneet periksi e-kirjalle suunnilleen yhtä paljon. Pehmeäkantiset kirjat ovat kuitenkin todennäköisempiä häviäjiä kuin kovakantiset.

Kovakantisen kirjan tulevaisuudesta saadaan vinkki vuoden 2012 loppuvuoden myynnistä. Kovakantisten kirjojen osuus kasvoi hieman e-kirjojen antaessa niille periksi. Syynä on todennäköisesti joulumyynti, jolloin lahjaksi ostetaan mielellään näyttävä teos.

Sähköisten kirjojen kovin kasvuvaihe, jolloin menekki moninkertaistui joka vuosi, ovat USA:ssa todennäköisesti nyt takana. Jatkossa kasvu on maltillisempaa, mutta sähköisten tuotteiden varassa kirja-alan tulevaisuus entistä vankemmin on.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *