Napolin kirjaston johtaja ryösti oman kirjastonsa arvoteokset

Biblioteca Girolaminin kirjastossa – vai olisiko parempi sanoa arkistossa – Napolissa on valtava määrä kirjallisuuden aarteita. Osa miljoonien dollareiden arvoisista kirjoista on tosin edelleen omilla teillään, sillä kirjaston arvoteokset ryöstettiin äskettäin. Varas on saatu kiinni, ja hänen yhteistyöhalunsa ansiosta poliisi on päässyt monen arvokkaan kirjan jäljille. Varas on Girolaminin kirjaston johtaja.

Napoli Girolamini kirjasto

Girolaminin kirjasto sijaitsee Napolin keskustassa 1500-luvulla rakennetussa talossa. Kirjasto on ollut yleisölle suljettu jo vuosia. Tutkijat ovat erityisjärjestelyllä päässeet siellä käymään, ja tällainen käynti paljasti meneillään olevan ryöstön.

Eräs professori kävi keväällä 2012 kirjastossa, ja havaitsi kirjoja pitkin lattioita ja pöytiä. Osa kirjoista oli silvottu, leikelty ja kannet revitty irti. Ryöstäjät olivat leikelleet kirjaston leimoja irti sivuilta ja irrottaneet kansia peitelläkseen ostajilta jälkiä kirjojen alkuperästä.

Kirjaston vajavainen valvontakamerajärjestelmä oli tallentanut rosvojoukon ryöstöpuuhissa, vaikka varkaat olivat pystyneet sulkemaan järjestelmän. Kirjaston johtaja Marino Massimo de Caro hääräsi itse mukana ryöstöpuuhissa.

Kirjaston henkilökunta oli nähnyt valvontanauhan ja tiesi mitä siellä oli meneillään jo ennen vierailevan professorin käyntiä, mutta ei ilmeisesti ollut uskaltanut tehdä mitään. Jostain syystä vierailukäynnillä ollut professori ratkaisi ilmiannon erikoisella tavalla: hän ei mennyt poliisin luo, vaan kirjoitti jutun paikalliseen lehteen, jossa selvin sanoin kertoi mitä kirjastossa tapahtuu. Poliisin oli nyt tartuttava asiaan.

Girolaminin hyllyillä on kirjoja 1400-luvulta lähtien. Esimerkiksi 1518 painos Thomas Moren Utopiasta, Galileon vuonna 1610 julkaisema Sidereus Nuncius ja Johannes Keplerin Astronomia Nova. Poliisin mukaan noin 80% kirjoista on löytynyt asiasta ilmoittaneiden keräilijöiden ja sittemin oikeudessa tuomitun de Caron yhteistoiminnan ansiosta.

Kirjaston johtajalla de Carolla ei ole mitään koulutusta alalle, joten hänellä täytyy olla hyvin vaikutusvaltaisia suojelijoita saadessaan maailmanlaajuisestikin ajatellen arvokkaan kulttuurihistoriallisen johtajan paikan.

Kirjojen markkina-arvoa kuvaa saksalaisen huutokauppakamarin tarjous. Varkaat tarjosivat 500 kirjaa huutokauppayhtiölle, joka maksoi niistä noin miljoona euroa pelkästään ennakkoa. Lopullinen hinta olisi ollut korkeampi, mikäli kirjat olisi ehditty myydä.

BBC uutisoi kirjavarkaudesta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *