Hollannissa luovutaan verkkoliikenteen estosta piraattisivuille tehottomana ratkaisuna

Hollannissa Haagissa oikeus on määrännyt internet-verkkoliikenteen eston The Pirate Bay –sivustolle lopetettavaksi. Päätös astui voimaan välittömästi oikeudenkäynnin jälkeen 28.1.2014. Verkkoliikenteen esto, joka esti kaikkia hollantilaisia verkonkäyttäjiä menemästä suoraan The Pirate Bayn sivulle, oli voimassa vuodesta 2010.

nippu kaapeleita

Oikeus perusteli uutta päätöstä aiemman päätöksen väärällä mittasuhteella, sen tehottomuudella ja haitallisella vaikutuksella internet-yhteyksiä tarjoavien yritysten liiketoiminnan vapaudelle. Oikeudessa käsiteltiin tutkimuksia, kuten TNO-tutkimusta ja Baywatch-raporttia, joissa todettiin yleisen verkkoliikenteen eston olevan hyödytön tapa vähentää piratismia.

Verkkoliikenteen estoa vaativa Brein – tekijänoikeuksien käyttöä Hollannissa valvova tekijöiden hallinnoima organisaatio –harkitsee vievänsä tapauksen korkeimpaan oikeuteen.

Verkkoliikenne The Pirate Bay –sivustolle väheni eston ansiosta, mutta suurten tietomäärien lataamiseen käytetyn BitTorrent-tiedonsiirtomenetelmän käyttö Hollannissa ei vähentynyt lainkaan. Piraattisivustot tyypillisesti käyttävät BitTorrent-menetelmää, koska se pystyy hyödyntämään tiedon välityksessä myös käyttäjien tietokoneita. Laitonta kopiointia harrastavat verkonkäyttäjät siirtyivät yksinkertaisesti muille piraattisivuille tai kiersivät Pirate Bay –eston.

Hollanti ei ole ainoa maa, jossa esto on otettu käyttöön. Nähtäväksi jää, miten muualla reagoidaan Hollannin päätökseen. Hyödyllisintä olisi nähdä voimavarojen suuntautuvan varsinaisten rikollisten, piraattisivustojen ylläpitäjien ja niitä rahoittavien mainosjärjestelmien, jahtaamiseen viihdettä janoavien kansalaisten sijaan.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *