Hollannissa voi ostaa ja myydä käytettyjä e-kirjoja

Kirjojen ystäville antikvariaatit ovat tuttuja paikkoja luettavaa etsittäessä ja toisaalta ylimääräisten painotuotteiden kierrätyspaikkana. Digitaalisilla tuotteilla ei yleensä käytetyn tavaran markkinoita ole lainkaan, sillä ostaja saa tuotteeseen tyypillisesti vain käyttöoikeuden, ei omistusoikeutta. Hollannissa oikeus on kuitenkin todennut käytettyjä e-kirjoja myyvän Tom Kabinet –divarin lailliseksi liiketoiminnaksi.

Tom Kabinet, e-kirjojen divari

Liiketoimintansa lailliseksi perustaksi Tom Kabinet on ottanut oikeuden ohjelmistotuotteiden lisenssien edelleenmyyntiin. EU:n tuomioistuimessa on aikoinaan käsitelty tapaus UsedSoft vastaan Oracle, jonka lopputuloksena oli asiakkaan oikeus myydä ohjelmistotuotteen lisenssi eteenpäin kun itse lopettaa tuotteen käytön.

Tom Kabinet avautui yleisölle kesällä 2014, ja sai heti Hollannin kustantajien yhdistyksen NUV:n lakimiehet kimppuunsa. NUV vetosi samaan UsedSoft-Oracle tapaukseen todeten sen koskevan vain ohjelmistolisenssejä, ei muuta digitaalista mediaa.

Juttu meni nopeasti Amsterdamin alueen tuomioistuimeen, joka ei antanut NUV:n vaatimaa määräystä sulkea Tom Kabinet. Amsterdamin oikeus katsoi, että EU ohjelmistolisensseistä antama päätös ei ollut kyllin selkeä, jotta käytettyjen e-kirjojen kauppa voitaisiin sillä perusteella kieltää.

Tämä ei varmasti jää tähän. Jutusta uutisoinut Gigaom kertoo kustantajien yhdistyksen olevan hyvin tyytymätön Amsterdamin oikeuden päätökseen. Kirjailijat lienevät myös ihmeissään, sillä heidän teoksillaan käydään kauppaa ilman mitään korvausta.

Tom Kabinet –divarissa on jo valikoimaa kohtuullisesti: esimerkiksi trillereitä kauppa listaa yli 3000 nimikettä. Myynnissä olevien kirjojen hinnat osuvat pääosin 2 ja 6 euron haarukkaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta on kaupan olevat menestyskirjat, kuten Stieg Larssonin Millennium-sarja, jotka ovat todennäköisesti olleet kopiosuojattuja kun ne alun perin on ostettu Amazonista, Kobosta, Apple iBookstoresta tai muusta verkkokaupasta.

Tom Kabinet edellyttää e-kirjoja myyvän henkilön poistavan myyntiin laittamansa kirjan omilta laitteiltaan.


Facebooktwitterredditpinterestmail
Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image