Zlatan Ibrahimovicin elämäkerran kirjoittaja myöntää keksineensä jalkapalloilijan sitaatit

Kirjailija David Lagercrantz sai pitkään työstämänsä jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin elämäkerran julkaisukuntoon vuonna 2012, jonka jälkeen kirja on kiivennyt bestseller-listoille monessa muussa maassa Ruotsin lisäksi. Nyt kirja sai lisää huomiota Lagercrantzin kerrottua brittilehti Telegraphille, että siinä ei ole yhtään todellista sitaattia Zlatanilta, vaan kirjailija on keksinyt kaikki sitaatit.
zlatan ibrahimovic elämäkerta, kirjan kansi
Myös Ranskassa, missä Zlatan tällä hetkellä pelaa Paris Saint-Germainin joukkueessa, asia on herättänyt melkoisen kohun.

Tästä Telegraphin haastattelusta kohu alkoi. Siinä Lagercrantz toteaa: “En lainannut häntä suoraan. Tiedän tämän: jos haluat löytää jotain mikä kuulostaa todelta ja autenttiselta, suora lainaus on viimeinen asia mitä haluat tehdä. En usko, että kirjassa on yhtään todellista lainausta häneltä. Yritin luoda illuusion hänestä, löytää tarinan.”

Taustaksi Lagecrantz kertoo lukeneensa muutaman urheilijaelämäkerran, jonka jälkeen hän totesi, ettei halua tehdä niin puuduttavan tylsää kirjaa itse. Lagercrantz päätti kirjoittaa Zlatanin elämäkerran enemmän romaanin muotoon.

Sopimuksen mukaan kirjailija joutui hyväksyttämään käsikirjoituksen Zlatanilla ennen kuin sen sai lähettää eteenpäin. Zlatan oli ensin suutahtanut, koska oli huomannut ettei hänen sanojaan ollut lainattu tarkasti. Lisää luettuaan hän oli kuitenkin lopputulokseen tyytyväinen.

Asiaa puidaan Ruotsissa kiihkeästi esimerkiksi Dagens Nyheterissä ja sosiaalisessa mediassa.

Kirjailija on saanut tukea ratkaisulleen kirjailijakolleegoilta, mutta myös arvostelua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image