Ruotsissa kampanjoidaan e-kirjan ja p-kirjan tasavertaisen verokohtelun puolesta

Maailma muuttuu, mutta verot ovat ikuisia. Kun jokin verotaso on kerran saavutettu, on sen alentaminen vaikeaa. Tämän ovat huomanneet kaikissa EU-maissa e-kirjoilla liiketoimintaa tekevät yhtiöt. Nyt Ruotsissa on käynnistetty kampanja, jolla pyritään saamaan painettujen ja sähköisten kirjojen arvonlisävero samalle tasolle – mielellään paperikirjojen alhaiselle tasolle.

Verokampanjan aloitteen tekijä on Ruotsin kustantajien yhdistys Svenska Förläggare Ab, mutta mukaan halutaan kaikki kirjoista kiinnostuneet kansalaiset. Sitä voi käydä tukemassa verkkosivulla, jossa kirjailijat kertovat mielipiteensä asiasta. Pelkästään tätä kirjoittaessa tukijoiden määrä kasvoi noin sadalla.

Kirjojen arvonlisäveroasiassa EU on tehnyt jäsenmaille selväksi miten asiat ovat. Paperikirjojen ALV on jäsenmaissa tyypillisesti alhainen, ja e-kirjojen ALV on korkeimman verokannan mukainen. Koska e-kirjat luokitellaan digitaalisiksi palveluiksi, niiden veroa ei ole saanut alentaa. Ranska ja Luxemburg tekivät niin, mutta EU komensi maat korjaamaan e-kirjojen veron takaisin korkeammalle tasolle.

Ruotsissa pyritään nyt ruotsalaisten poliitikkojen kautta vaikuttamaan EU:hun sähköisten kirjojen veroasiassa. Myös EU on jo käynnistänyt työn, jonka tavoitteena on uudistaa digitaalisten tuotteiden verokohtelu ja maantieteelliset rajoitukset.

One thought on “Ruotsissa kampanjoidaan e-kirjan ja p-kirjan tasavertaisen verokohtelun puolesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *