Ruudulta lukemista varten kehitetään uusia kirjasimia

Satojen vuosien aikana paperille painamista ja paperilta lukemista varten on kehitetty valtava määrä kirjasintyyppejä (joita moni myös fontiksi kutsuu). Times Roman ja Arial ovat sieltä tuttuja ja paljon käytettyjä kirjasimia, mutta eri kokoisilta näytöiltä lukemiseen samat kirjasimet eivät välttämättä olekaan parhaita vaihtoehtoja.

Tabletin, lukulaitteen tai älypuhelimen ruudulta pitkiä tekstejä luettaessa lukija voi itse muuttaa kirjasimen kokoa hyvinkin suureksi tai aivan pieneksi. Kirjasin ei saisi olla kovin koukeroinen, mutta ei myöskään niin pelkistetty että kirjaimet eivät erotu toisistaan. Ruudulta luettaessa kirjasimella yksinkertaisesti on eri vaatimukset kuin paperia varten suunnitellulla kirjasimella.

Kirjasintyyppien suunnittelija Tobias Frere-Jones julkaisi äskettäin uuden kirjasimen, joka on erityisesti tarkoitettu pienille näytöille. Digidaylle antamassaan haastattelussa hän kertoi tärkeimmän tekijän hyvään ruudulta luettavuuteen olevan sen miten paljon tilaa kirjaimet saavat toisiinsa nähden, miten tila kirjaimen sisällä on käytetty ja yksityiskohtien yksinkertaisuus.

Katso video missä Frere-Jones esittelee kirjasinten suunnittelua.

Äskettäin Kindle-lukulaitteen ja e-kirjojen markkinoija Amazon ilmoitti kehittäneensä kokonaan uuden kirjasimen ainoastaan Kindle-laitteisiin. Bookerly-kirjasimen tarkoitus on nimenomaan entisestään parantaa ruudulta lukemisen kokemusta. Bookerly on Kindle-laitteiden lisäksi mukana myös Kindle-lukuohjelmassa, jonka voi ladata omaan tabletiin, puhelimeen tai tietokoneelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *