Japanilainen kirjakauppa myy vain yhtä kirjaa kerrallaan

Suomessa kirjakaupassa ostoksilla käyvät saattavat valitella valinnan vaikeutta kun paperitarvikkeet ovat vallanneet hyllytilan monipuoliselta kirjavalikoimalta, mutta valinnan vaikeuksia ei ole lainkaan uudessa japanilaisessa kirjakaupassa, joka myy ainoastaan yhtä kirjaa. Valikoima tosin vaihtuu kerran viikossa, joten vähintään kerran viikossa kanta-asiakas saattaa kaupassa pistäytyä.

Morioka Shoten Ginza -kirjakauppa sijaitsee Tokiossa tunnetulla ostosalueella Ginzassa. Kauppa on yhden pienehkön huoneen kokoinen. Tila on kuitenkin väljä, sillä siellä järjestetään kirjailijoiden ja lukijoiden kohtaamisia ja muita tilaisuuksia.

Herra Morioka työskenteli ennen omaa kirjakauppaansa käytettyjen kirjojen kaupassa, joten hänellä on näkemystä mitä lukijat haluavat ja mistä ovat valmiita maksamaan. The Guardianille Morioka kertoi saaneensa idean yhden kirjan kauppaansa järjestettyään useita tilaisuuksia aiemmassa työpaikassaan. Yhteen kirjaan tai kirjailijaan liittyneet tilaisuudet saivat ihmisiä liikkeelle. He tulivat kirjakauppaan yhden kirjan vuoksi. Tästä oivalluksesta Morioka lähti kehittämään konseptia omalle kaupalleen.

Kaupan valikoimassa on jo ollut Tove Janssonin Kunniallinen petkuttaja ja Hans Christian Andersenin kertomuksia.

Oikea sijainti on erikoiselle kaupalle tärkeää, ja Morioka halusi nimenomaan Tokioon Ginzan kaupunginosaan. Keväällä 2015 Morioka sai kauppansa avattua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *