Amazon neuvottelee Tanskassa paikallisten kustantajien kanssa kirjamyynnin ehdoista

Hidas ja vaivalloinen taival on maailman suurimman kirjakauppiaan ja suurimman verkkokaupan Amazonin tulo Pohjoismaihin. Nyt on paljastunut Amazonin neuvottelevan kirjamyynnin käynnistämisestä Tanskassa, mutta sitäkin mielenkiintoisempia ovat ehdot, joilla verkkokauppa yrittää markkinoille tulla. Tanskan suurimman kustantajan Lindhardt og Ringhofin edustaja on kertonut yksityiskohtaisia tietoja neuvotteluista.
amazon-kauppa hollanti
Svensk Bokhandel raportoi Lindhardt og Ringhofin johtajan Lasse Korsemann Hornen neuvotelleen Amazonin kanssa keväästä 2015 lähtien. Horne kertoo varsin avoimesti muutaman avainkohdan Amazonin vaatimuksista, jotka neuvotteluja hidastavat.

– Amazon haluaa kustantajilta paremmat ehdot kuin muut myyntikanavat ovat saaneet.
– Amazon haluaa vähintään samat alennukset kuin kustantaja myöntää suurimmille kauppiaille. Vastineeksi Amazon ei lupaa kirjoille parempaa näkyvyyttä kaupassa, kuten muut suurten alennusten saajat ovat sitoutuneet tekemään.
– Amazon pitää oikeuden hinnoitella kirjat aina markkinoiden halvimmiksi.
– Amazon vaatii oikeuden päättää myykö e-kirjoja yksitellen vai laittaako se tuotteet e-kirjojen tilauspalveluun.

Milloin ensimmäinen suomalainen kustantaja tunnustaa käyneensä vastaavia neuvotteluja Amazonin kanssa?

Tanskan väkiluku on noin 5.6 miljoonaa, Suomen 5.4 miljoonaa. Tanskan bruttokansantuote per kansalainen on hieman korkeampi kuin Suomen (EU:n vertailuluvut 125 vs 110). Kummassakin maassa on kummallinen kieli, jota ei puhuta muualla. Kumpikin kansakunta julkaisee aktiivisesti omalla kielellään kaikenlaista kirjallisuutta.

Ruotsissa Amazon on jo vuosia käynnistellyt kirjojen myyntiä, mutta kauppa ei ole vieläkään auki. Kirjojen jakelija Bokrondellen on vahvistanut, että heillä on sopimus Amazonin kanssa. Göteborgin kirjamessuilla lähes kaikki alan ammattilaiset pitivät Amazonin tuloa Ruotsiin selvänä, mutta kukaan ei aikonut muuttaa strategiaansa (tai ei ainakaan sitä kertonut).

Aiheutuuko ajan kuluminen siitä, että Amazon yrittää niputtaa Pohjoismaat yhteen kauppaan, joka palvelisi jokaista maata kunkin omalla kielellä?

Tähän mennessä pienin markkina-alue ja kielialue, jonne Amazon on kaupan avannut, on Hollanti. Hollannin väkiluku on noin 16 miljoonaa ja bruttokansantuote kansalaista kohti hieman korkeampi kuin Tanskassa. Ruotsi ja Tanska yhteensä ovat aika lailla saman kokoinen markkina kuin Hollanti, joten ehkä ne ovat ensimmäisiä Pohjoismaita Amazonin listalla.