Göteborgin kirjamessut vetävät lukijoita ja kirjailijoita

Göteborgin kirjamessut järjestetään vuonna 2014 jo 30. kerran. Vain kirjastoalan tapahtumasta messut on kasvanut kirjallisuuden, kirjastojen ja oppilaitosten suurmessuksi. Jos vertailukohdaksi otetaan Helsingin kirjamessut, Göteborg on vähintään tuplasti suurempi ja monta kertaa vilkkaampi tapahtuma. Asiat, tuotteet ja puheenaiheet ovat kuitenkin samat kummassakin: kirjallisuus ja lukeminen.

Göteborg, kirjamessut 2014. Gothenburg book fair 2014
Jan Guilloun vauhdikas puheenvuoro kiinnosti messuyleisöä.

Kuten kotimaiset kirjamessut, niin myös esimerkiksi Frankfurtin ja Göteborgin tapahtumat ovat edelleen perinteisen painetun kirjan juhlaa. Sähköinen kirja saa vuosi vuodelta kuitenkin enemmän tilaa niin messuosastoilla kuin esiintymislavoillakin. Göteborgin messuilla on normaalin messuohjelman ja puhujien lisäksi maksullinen seminaariohjelma, jossa käsiteltiin myös e-kirjaa, opetusjärjestelmiä ja sähköistä kirjastoa.

Digitaalinen media oli vuoden 2014 messuilla saanut oman alueensa Digitala Torgetin. Sinne oli koottu alan palveluntarjoajia, laitetoimittajia, e-kirjojen kustantajia ja ohjelmistojen kehittäjiä.

Göteborg, kirjamessut 2014. Gothenburg book fair 2014
Digitala Torget Göteborgin kirjamessuilla 2014.

Messujen vilkkaus jo ammattilaisille tarkoitettuna avajaispäivänä oli melkoinen. Voi vain kuvitella miten tukalaa viikonloppuna messualueella on. Esiintymispaikkoja on useita, puhujia paljon ja lähes kaikille riitti yleisöä. Erityisesti ruotsalaisia puhutti lasten ja nuorten lukeminen ja kantaväestön suhtautuminen maahanmuuttajiin. Suomalaisista kirjailijoista mediassa eniten esillä on Kjell Westö.

Göteborg, kirjamessut 2014. Gothenburg book fair 2014
Dagens Nyheterin puhujalava.

Verkkokauppa Amazonin tulo Ruotsiin puhuttaa kirja-alan ihmisiä jatkuvasti. Amazonin tiedetään tehneen joitakin sopimuksia nimenomaan kirjojen jakelua varten Ruotsissa, mutta vielä vuonna 2014 ruotsalaista Amazonia tuskin nähdään. Ruotsin kirja-ala suhtautuu Amazonin (ilmeisen väistämättömään) tuloon defensiivisesti, mitään strategiaa kirjakauppiailla tai kustantajilla ei ainakaan julkisesti ole.

Kauneimman messuosaston palkinto menee vuoden 2014 Göteborgin kirjamessuilla Hälsinglandin Unescon maailmanperintökohdetta edustavalle osastolle. Käsin puusta rakennettu miniatyyritalo Hälsinglandissa sijaitsevan alkuperäisen talon mallin mukaan.

Göteborg, kirjamessut 2014. Gothenburg book fair 2014

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image